Příčiny ekonomické imigrace z východní části Evropské unie do západní

Název práce: Príčiny ekonomickej imigrácie z východnej časti Európskej únie do západnej
Autor(ka) práce: Gasper, Radoslav
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Brožová, Dagmar
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom práce je otestovať hypotézu, že najdôležitejším determinantom ekonomickej imigrácie z východných krajín EÚ do 3 reprezentatívnych krajín západnej časti EÚ je najmä rozdiel v príjmoch. V práci používam 3 regresné modely vytvorené osobitne pre Nemecko, Švédsko a Taliansko. Všetky 3 modely sú odhadované metódou fixných efektov, pričom do modelov boli okrem príjmových rozdielov zaradené ďalšie premenné ako napríklad rozdiel v miere nezamestnanosti, či rozdiel vo vnímaní korupcie a ďalšie. Modely pre Nemecko a Švédsko sú odhadnuté na dátach z rokov 2004 až 2013 a skúmam v nich imigráciu z krajín EU8. Model pre Taliansko je odhadnutý na dátach z rokov 2007 až 2013 a k 8 krajinám z východnej časti EÚ sú ešte dodané Bulharskou a Rumunsko. Vo všetkých troch modeloch sa preukázala významnosť príjmového rozdielu na základe čoho je potvrdená moja hypotéza.
Klíčová slova: nezamestnanosť; index vnímania korupcie; Európska únia; imigrácia; príjmové rozdiely
Název práce: Příčiny ekonomické imigrace z východní části Evropské unie do západní
Autor(ka) práce: Gasper, Radoslav
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Brožová, Dagmar
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem práce je otestovat hypotézu, že nejdůležitějším determinantem ekonomické emigrace z východních států EU do 3 reprezentativních zemí západní částí EU je především rozdíl v příjmech. V práci používám 3 vlastně vytvořené regresní modely pro Německo, Švédsko a Itálii. Všechny 3 modely jsou odhadované metodou fixních efektů, přičemž do modelů byly kromě příjmových rozdílů zařazeny další proměnné jako například rozdíl v míře nezaměstnanosti či rozdíl ve vnímání korupce a další. Modely pro Německo a Švédsko jsou odhadnuty na datech z let 2004 až 2013 a zkoumám v nich imigraci ze států EU8. Model pro Itálii je odhadnutý na datech z let 2007 až 2013 a k 8 státům z východní části EU jsou ještě přidány Bulharsko a Rumunsko. Ve všech třech modelech se prokázala významnost příjmového rozdílu, na základě čehož byla potvrzena moje hypotéza.
Klíčová slova: příjmové rozdíly; imigrace; Evropská unie; nezaměstnanost; index vnímání korupce
Název práce: The causes of economic immigration from eastern to western European Union
Autor(ka) práce: Gasper, Radoslav
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Brožová, Dagmar
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main objective of this thesis is to test the hypothesis that the most important determinant of economic migration from Eastern EU to the three representative countries of Western part of the EU is particularly income differences. Three regression models are provided in the thesis for Germany, Sweden and Italy. All three models are estimated by the method of fixed effects. In models are used other variables such as difference in unemployment rate, or the difference in the corruption perception and more. Models for Germany and Sweden are estimated on data from the years 2004 to 2013 where the main area of focus is the immigration from the EU8 states. Model for Italy is estimated on data from the years 2007 to 2013. Eight countries in this model are still included, but also Bulgaria and Romania are added. All three models demonstrate the significance of the income differences on the basis of which it confirmed my hypothesis
Klíčová slova: corruption perception index; unemployment; European Union; immigration; income differences

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 2. 2016
Datum podání práce: 27. 5. 2016
Datum obhajoby: 16. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/56558/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: