Analýza vlivu religiozity na velikost mezinárodního obchodu zemí Visegrádské čtyřky

Název práce: Analýza vplyvu religiozity na veľkosť medzinárodného obchodu krajín Vyšehradskej štvorky
Autor(ka) práce: Mikolaj, Dávid
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Melzochová, Jitka
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá analýzou vplyvu religiozity na veľkosť medzinárodného obchodu krajín Vyšehradskej štvorky. Základnou hypotézou práce je domnienka, že akt zdieľania rovnakého vierovyznania má z dôvodu rovnakej kultúry, zvykov a zázemia, vplyv na dôveru medzi obchodnými partnermi a tým aj na množstvo obchodovaného tovaru. Tento vzťah je skúmaný pomocou gravitačného modelu so zahrnutím náboženských premenných, ktorý je zostavený z panelových dát z rokov 1995, 2000, 2005 a 2010. Analýza potvrdila pozitívny vplyv judaizmu, islamu a budhizmu, pričom sa židovská kultúra ukázala ako najvýznamnejšia. Naopak zdieľanie katolíckeho presvedčenia medzi obchodnými partnermi má na medzinárodný obchod negatívny vplyv. Hinduistické ako ani protestantské vierovyznanie nehrá v obchodných vzťahoch podstatnú úlohu. Ďalej práca predkladá potvrdenie významnosti neveriacich a indexu ekonomickej slobody v otázkach exportu krajín Vyšehradskej štvorky.
Klíčová slova: medzinárodný obchod; Vyšehradská štvorka; religiozita
Název práce: Analýza vlivu religiozity na velikost mezinárodního obchodu zemí Visegrádské čtyřky
Autor(ka) práce: Mikolaj, Dávid
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Melzochová, Jitka
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu religiozity na velikost mezinárodního obchodu zemí Visegrádské čtyřky. Základní hypotézou práce je domněnka, že akt sdílení stejného vyznání má z důvodu stejné kultury, zvyků a zázemí, vliv na důvěru mezi obchodními partnery a tím i na množství obchodovaného zboží. Tento vztah je zkoumán pomocí gravitačního modelu se zahrnutím náboženských proměnných, který je sestaven z panelových dat z let 1995, 2000, 2005 a 2010. Analýza potvrdila pozitivní vliv judaismu, islámu a buddhismu, přičemž se židovská kultura ukázala jako nejvýznamnější. Naopak sdílení katolického přesvědčení mezi obchodními partnery má na mezinárodní obchod negativní vliv. Hinduistické jako ani protestantské vyznání nehraje v obchodních vztazích podstatnou roli. Dále práce předkládá potvrzení významnosti nevěřících a indexu ekonomické svobody v otázkách exportu zemí Visegrádské čtyřky.
Klíčová slova: Visegrádská čtyřka; mezinárodní obchod; religiozita
Název práce: Analysis of religiosity impact on the size of international trade of Visegrad Group countries
Autor(ka) práce: Mikolaj, Dávid
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Melzochová, Jitka
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The Bachelor thesis is engaged in the analysis of the impact of religiosity on the quantity of international trade of Visegrad Group countries. The core hypothesis of thesis is the assumption that act of sharing the same religion belief affects the level of trust between business partners and hence the number of traded goods as well due to the same culture, traditions and background. This relationship is examined using a gravity model including religious variables, which is composed of panel data of 1995, 2000, 2005 and 2010. The analysis confirms the positive impact of Judaism, Islam and Buddhism, while Jewish culture proved to be the most important of the three. On the contrary, sharing the Catholic belief among trading partners has the negative effect on international trade. Neither Hindu nor Protestant religion plays vital role in business relationship. Further, thesis presents and confirms the significance of the infidels and the index of economic freedom in the issue of exports of the Visegrad Four.
Klíčová slova: religiosity; Visegrad Group; international trade

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 1. 2016
Datum podání práce: 12. 5. 2016
Datum obhajoby: 17. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/55311/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: