Dopad zavedení karenční doby na systém nemocenského pojištění v ČR v letech 2008-2014

Název práce: Dopad zavedení karenční doby na systém nemocenského pojištění v ČR v letech 2008-2014
Autor(ka) práce: Pekárková, Kateřina
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kubelková, Karina
Oponenti práce: Bartůsková, Lucia
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá zavedením karenční doby do nemocenského pojištění v České republice v letech 2008 až 2014. Teoretická část práce objasňuje stěžejní pojmy, které souvisí s nemocenským pojištěním, dávkami nemocenského pojištění a karenční dobou. V praktické části je provedena mimo jiné právní analýza, dále se práce zaměřuje také na aktuální dění kolem karenční doby v ČR nebo na karenční dobu ve státech EU a EFTA. Pomocí analýzy příjmů a výdajů na nemocenské pojištění se zjišťuje, že náklady na nemocenské pojištění se snížily, na toto snížení mělo vliv mimo jiné i zavedení karenční doby. Práce vyhodnocuje data, která naznačují, že krátkodobá nemocnost se snížila a s ní i celková pracovní neschopnost. V závěru práce jsou provedeny výpočty, které ukazují, jak se se změnami v nemocenském pojištění měnila výše náhrady mzdy a nemocenské. Cílem práce je identifikovat a kvantifikovat přínosy a náklady zavedení karenční doby v rámci systému nemocenského pojištění v ČR.
Klíčová slova: nemocenské pojištění; karenční doba; pracovní neschopnost; nemocenské; náhrada mzdy
Název práce: The impact of the waiting period implementation on the sickness insurance in the Czech Republic in the years from 2008 to 2014
Autor(ka) práce: Pekárková, Kateřina
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kubelková, Karina
Oponenti práce: Bartůsková, Lucia
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with the implementation of the waiting period into the sickness insurance in the Czech Republic in the years from 2008 to 2014. The theoretical part explains the fundamental concepts related to the sickness insurance, the health insurance allowance and the waiting period. The practical part consists of a legal analysis and the current happening around the waiting period in the Czech Republic or in the EU and EFTA member states. The income and expenditure analysis of the sickness insurance helps to reveal that the costs of sickness insurance have decreased, which was also due to the implementation of the waiting period. This work evaluates data, which indicate that the short-term morbidity has decreased as well as the work incapacity. There are detailed calculations in the conclusion which show how adjustments in the sickness insurance changed the amount of wage compensation and the sick benefits. The aim of this work is to identify and quantify the benefits and costs of the waiting period implementation within the sickness insurance in the Czech Republic.
Klíčová slova: sick leave; wage compensation; health insurance; waiting period; sick benefit

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 3. 2016
Datum podání práce: 1. 6. 2016
Datum obhajoby: 20. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/56901/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: