Socioekonomický význam rodiny a trendy v rodinném chování obyvatel České republiky a Slovenska

Název práce: Socioekonomický význam rodiny a trendy v rodinném chování obyvatel České republiky a Slovenska
Autor(ka) práce: Rousová, Petra
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Cséfalvaiová, Kornélia
Oponenti práce: Antovová, Michaela
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Předložená bakalářská práce se zabývá rodinou a jejím současným postavením v životě především mladých lidí v České republice a na Slovensku. Je rozdělena do tří hlavních kapitol. V první kapitole je definován pojem rodiny z pohledů různých autorů, její funkce a formy, popsán její historický vývoj a dnešní socioekonomické prostředí. Druhá kapitola je zaměřená na demografický vývoj ukazatelů sňatečnosti, rozvodovosti, porodnosti, plodnosti a potratovosti zahrnující i prognózu budoucího vývoje. Demografická analýza je vytvořena od roku 1960, přes rok 1993 s prognózou populace. Na základě demografických ukazatelů popisuje současné trendy rodinného chování. Třetí kapitola je věnována rodinné politice obou zemí a péči o rodiny s dětmi ze strany státu. Práce se snaží zachytit situaci rodin v České republice a na Slovensku, porovnat odlišnosti a odhadnout jejich možný budoucí vývoj.
Klíčová slova: sňatečnost; rozvodovost; rodina; rodinná politika; prognóza; potratovost; porodnost; plodnost
Název práce: Socio-economic importance of family and trends in family behavior of the population of the Czech republic and Slovakia
Autor(ka) práce: Rousová, Petra
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Cséfalvaiová, Kornélia
Oponenti práce: Antovová, Michaela
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with the concept of family and its current status in life of the people in the Czech republic and Slovakia with focus on young people. Bachelor thesis is divided into three main chapters. The first chapter defines the concept of family in perspectives of different authors, it describes its functions, forms, its historical development and current socio-economic environment. The second chapter focuses on demographic development of indicators of marriage, divorce, birth, fertility and abortion. It includes the prognosis of future development. Demographic analysis is made from 1960, through 1993 with the population prognosis. On the basis of demographic indicators it describes current trends in family behavior. The third chapter is devoted to family policy in both countries and to the state support for families with children. This bachelor thesis tries to describe the situation of families in the Czech republic and Slovakia, compare the differences, and to estimate their possible future development.
Klíčová slova: family; prognosis; abortion; birth; fertility; divorce; marriage; family policy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Sociálně ekonomická demografie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra demografie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 2. 2016
Datum podání práce: 1. 5. 2016
Datum obhajoby: 15. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/56051/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: