Analýza bezkontaktního placení

Název práce: Analýza bezkontaktného platenia
Autor(ka) práce: Švantnerová, Romana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Schlossberger, Otakar
Oponenti práce: Hoffman, Andrej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto práce je poskytnúť ucelený pohľad na problematiku bezkontaktných platieb v rôznych podobách, a tiež zachytiť aktuálnu situáciu v oblasti bezkontaktných platieb. Úvodná kapitola sa venuje vzniku a vývoju platobných kariet ako predchodcovi bezkontaktných kariet. V druhej kapitole sú charakterizované bezkontaktné karty ako nový produkt platobného styku. Okrem charakteristiky kapitola zahrňuje aj popis technológie, ktorá je v prípade týchto kariet využívaná. Tiež sa venuje vzniku bezkontaktných kariet a ich príchodu na územie Česka a Slovenska. Tretia kapitola je špeciálne venovaná technológii Near Field Communication, ktorá je jednak využívaná pri platení bezkontaktnými kartami, jednak aj pri ostatných formách bezkontaktných platieb, akými sú napríklad mobilné platby. V kapitole štvrtej sa hovorí o mobilných službách, ktoré je možné využiť k mobilným platbám. Tieto služby zatiaľ nie sú dostupné na našom území, no nevylučujeme ich ďalšie rozširovanie do európskych krajín v budúcnosti. Napokon posledná kapitola zahrňuje analýzu dát, ktorú sme spracovali na základe štatistických údajov o bezkontaktných platbách na území Slovenska a Česka. Cieľom bolo naznačiť vývoj bezkontaktných platieb v jednotlivých kvartáloch v oboch krajinách samostatne a následne urobiť syntézu a porovnanie dát o bezkontaktných kartách a platbách týchto krajín.
Klíčová slova: NFC; bezkontaktná technológia; Apple Pay; bezkontaktné platby; bezkontaktné karty
Název práce: Analýza bezkontaktního placení
Autor(ka) práce: Švantnerová, Romana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Schlossberger, Otakar
Oponenti práce: Hoffman, Andrej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této práce je poskytnout ucelený pohled na problematiku bezkontaktních plateb v různých podobách, a také zachytit aktuální situaci v oblasti bezkontaktních plateb. Úvodní kapitola se věnuje vzniku a vývoji platebních karet jako předchůdci bezkontaktních karet. V druhé kapitole jsou charakterizovány bezkontaktní karty jako nový produkt platebního styku. Kromě charakteristiky kapitola zahrnuje i popis technologie, která je v případě těchto karet využívána. Věnuje se i vzniku bezkontaktních karet a jejich příchodu na území Česka a Slovenska. Třetí kapitola je speciálně věnovaná technologii Near Field Communication, která je jednak využívána při placení bezkontaktními kartami, jednak i při ostatních formách bezkontaktních plateb, jakými jsou například mobilní platby. V kapitole čtvrté se pojednává o mobilních službách, které je možné využít k mobilním platbám. Tyto služby zatím nejsou dostupné na našem území, ale nevylučujeme jejich další rozšiřování do evropských zemí v budoucnu. Nakonec poslední kapitola zahrnuje analýzu dat, kterou jsme vypracovali na základě statistických údajů o bezkontaktních kartách na území Česka a Slovenska. Cílem bylo naznačit vývoj bezkontaktních plateb v jednotlivých kvartálech v obou zemích samostatně a následně udělat syntézu a srovnání dat o bezkontaktních kartách a platbách těchto zemí.
Klíčová slova: bezkontaktní platby; bezkontaktní karty; bezkontaktní technologie; NFC; Apple Pay
Název práce: Analysis of contactless payments
Autor(ka) práce: Švantnerová, Romana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Schlossberger, Otakar
Oponenti práce: Hoffman, Andrej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this thesis is to provide a comprehensive view on the issue of contactless payments in various forms, as well as capture the actual situation in the field of contactless payments. The first chapter is devoted to the emergence and development of payment cards as a forerunner of contactless cards. The second chapter characterizes contactless cards as a new payment product. Additionally it also includes a description of the technology, which is used for this kind of cards. Chapter also deals with the arrival of contactless cards to Czech Republic and Slovakia. The topic of third chapter is Near Field Communication, special technology, which is used for contactless payments and also for the other forms of contactless payments, such as mobile payments. The fourth chapter talks about mobile services that are actually used for mobile payments. These services are not available in our region yet, but we expect their further expansion into European countries in the future. Finally, the last chapter includes an analysis of data, where we used statistical data of contactless payments in Slovakia and Czech Republic. The aim was to outline the development of contactless payments in individual quarters in both countries separately and to compare the data of contactless cards and payments in these countries.
Klíčová slova: contactless technology; contactless payments; contactless cards; NFC; Apple Pay

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 10. 2014
Datum podání práce: 28. 8. 2015
Datum obhajoby: 7. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/50038/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: