Účtovné zobrazenie dotácií na Slovensku na príklade Prešovského samosprávného kraja

Název práce: Účtovné zobrazenie dotácií na Slovensku na príklade Prešovského samosprávneho kraja
Autor(ka) práce: Jurčenko, Tomáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Svoboda, Michal
Oponenti práce: Zouhar, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Téma verejného sektora a verejných financií je často diskutovaná v médiach. Jedná se o špecifickú oblasť, ktorá isto mnohých zaujíma, avšak dostatočné a kvalitné informace o nej chybajú. Štruktura orgánov štátu je pre väčšinu neprehľadná a štát je vnímaný v negativnom podtóne s ohľadom na nehospodárnu či neefektivnu činnosť. Prierezový pohľad na výstavbu a rozpočty verejnej správy, v členení na štátnu a územnú samosprávu, má preto nasvietiť tienisté stránky tejto témy. Plynule na ňu naväzuje hlavný cieľ tejto práce, teda pohľad na účtovnictvo vo veřejnom sektore Slovenskej republiky so zameraním na dotácie v územnej samospráve. Práve dotácie sú nástrojom, ktorý značne ovplyvňuje pohľad verejnosti na štátne orgány. Nemenej dôležitým faktom je, že dotácie ovplyvňujú hospodárenie účtovných jednotiek. Konkrétne príklady ukážu, ako sa dotácie v účtovnictve subjektov územnej samosprávy, rozpočtových a príspevkových organizací v ich zriaďovateľskej pôsobnosti zobrazujú.
Klíčová slova: verejný sektor; dotácie; účtovnictvo
Název práce: Účtovné zobrazenie dotácií na Slovensku na príklade Prešovského samosprávného kraja
Autor(ka) práce: Jurčenko, Tomáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Svoboda, Michal
Oponenti práce: Zouhar, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Téma veřejného sektoru a veřejných financí je často diskutovaná v médiích. Jedná se o specifickou oblast, která jistě mnohé zajímá, avšak dostatečné a kvalitní informace o ní chybějí. Struktura orgánů státu je pro většinu nepřehledná a stát je vnímán v negativním podtónu s ohledem na nehospodárnou či neefektivní činnost. Průřezový pohled na výstavbu a rozpočty veřejné správy, v členění na státní a územní samosprávu, má proto nasvítit stinné stránky tohoto témata. Plynule na něj navazuje hlavní cíl této práce, teda pohled na účetnictví ve veřejném sektoru Slovenské republiky se zaměřením na dotace v územní samosprávě. Právě dotace jsou nástrojem, který značně ovlivňuje pohled veřejnosti na státní orgány. Neméně důležitým faktem je, že dotace ovlivňují hospodaření účetních jednotek. Konkrétní příklady ukážou, jak se dotace v účetnictví subjektů územní samosprávy, rozpočtových a příspěvkových organizací v její zřizovatelské působnosti zobrazují.
Klíčová slova: dotace; účetnictví; veřejný sektor
Název práce: Accounting of the grants in the public sector of the Slovak republic on the case of Prešov region
Autor(ka) práce: Jurčenko, Tomáš
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Svoboda, Michal
Oponenti práce: Zouhar, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The topic of the public sector and public finance is often discussed in the media. It is a specific area that will interest many people, but sufficient and good quality information are missing. The structure of the authorities is confusing and the state is perceived in a negative light with regard to waste of funds or inefficient leading. Sectional view on the public sector structure and public administration budgets, broken down by state and local governments, has thus illuminate the downsides of topics. Continuously it links the main goal of this thesis, to the public sector accounting in Slovak Republic, focusing on subsidies to local government. Subsidies are a tool that greatly affects the public's view on the state authorities. Equally significant is the fact that the subsidies affect economy of the entities. Specific examples show how the subsidies in the accounts of the local government entities, budgetary and contributory organizations is shown.
Klíčová slova: public sector; accounting; grants

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra finančního účetnictví a auditingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 10. 2015
Datum podání práce: 30. 4. 2016
Datum obhajoby: 15. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/54505/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: