Řízení devizového rizika a změny kurzových režimů centrálních bank

Název práce: Řízení devizového rizika a změny kurzových režimů centrálních bank
Autor(ka) práce: Sixtová, Kateřina
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Witzany, Jiří
Oponenti práce: Málek, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabývá různými formami řízení devizového rizika domácností, podniků a obchodních bank. Zjišťuje, jak režim měnového kurzu ovlivňuje zajištění proti devizovému riziku. První kapitola poskytuje úvod do problematiky devizového trhu a pohled na současné trendy ve využívání zajišťovacích operací proti devizovému riziku. Tématem druhé kapitoly je řízení devizové pozice konkrétními subjekty na devizovém trhu. Třetí kapitola je koncipována z pohledu centrální banky a jejích pravomocí a funkcí ovlivňujících činnosti týkající se operací s cizími měnami. Poslední část se věnuje kurzu české koruny, určovaným Českou národní bankou. Přínosem bakalářské práce je poskytnuté doporučení České národní bance ohledně budoucího kurzového režimu a analýza možného vývoj kurzu koruny a jeho dopady na subjekty na devizovém trhu. Výsledkem práce jsou dvě schůdná východiska pro Českou národní banku, a to buďto okamžité a nečekané opuštění kurzového závazku, anebo jeho udržení do té doby, než Česká republika přijme společnou evropskou měnu.
Klíčová slova: devizové riziko; kurzový závazek; devizová pozice; devizový trh; zajištění; devizové rezervy
Název práce: Foreign exchange risk management and changes of the exchange rate system of central banks
Autor(ka) práce: Sixtová, Kateřina
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Witzany, Jiří
Oponenti práce: Málek, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The bachelor thesis is focused on foreign exchange risk management used by households, firms and banks. The thesis deals with how the hedging against foreign exchange risk depends on the exchange rate system in particular countries. The first chapter is an introduction to foreign exchange market and its current trends. The second part consists of management of foreign exchange position by particular participants on the FX market. In the third part of the thesis are described the functions and competence of a central bank involving FX operations. The last part focuses on the exchange rate of czech koruna. The main goal is to give a recommedation to the Czech national bank regarding its future exchange rate system and to analyze of the possible impact of the development of the exchange rate of koruna on participants on the czech FX market. The outcome of the thesis consists of two possible suggestions to CNB, involving the immediate end of the exchange rate commitment or its prolonging until the adoption of the euro.
Klíčová slova: foreign exchange risk; FX market; exchange rate commitment; foreign exchange reserves; hedging; foreign exchange position

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 2. 2016
Datum podání práce: 31. 5. 2016
Datum obhajoby: 24. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/56359/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: