Vývoj účetnictví na území Slovenska

Název práce: Vývoj účtovníctva na území Slovenska
Autor(ka) práce: Samseliová, Simona
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Valášková, Mariana
Oponenti práce: Skálová, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa venuje téme vývoja účtovníctva na území Slovenska. Je štruktúrovaná do 4 hlavných kapitol. Cieľom prvej kapitoly je popísať problematiku účtovníctva komplexne a zabezpečiť základné porozumenie tejto oblasti. Druhá časť chronologicky popisuje historický priebeh vzniku a vývoja účtovníctva ako takého. Venuje sa tiež významným medzníkom vo vývoji slovenskej účtovnej legislatívy, čo je zavŕšené sumarizáciou aktuálne platných právnych noriem v tejto oblasti v SR. Tretia kapitola nadväzuje na vývoj účtovníctva a zameriava sa na medzinárodnú harmonizáciu v rámci európskeho spoločenstva. Posledná záverečná časť sa zaoberá praktickým pohľadom na účtovníctvo. Popisuje jednotlivé účtovné výkazy a zmeny legislatívy v nadväznosti na implementáciu smerníc Rady EÚ. Tieto popisované zmeny boli vyvolané harmonizačným procesom účtovnej legisltívy, ktorého je SR súčasťou.
Klíčová slova: účtovná jednotka; zmena; zákon o účtovníctve; účtovníctvo
Název práce: Vývoj účetnictví na území Slovenska
Autor(ka) práce: Samseliová, Simona
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Valášková, Mariana
Oponenti práce: Skálová, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se věnuje tématu vývoje účetnictví na území Slovenska. Je strukturována do čtyř hlavních kapitol. Cílem první kapitoly je popsat problematiku účetnictví komplexně a zajistit základní porozumění této oblasti. Druhá část chronologicky popisuje historický průběh vzniku a vývoje účetnictví jako takového. Věnuje se také významným mezníkům ve vývoji slovenské účetní legislativy, což je završeno sumarizací aktuálně platných právních norem v této oblasti v SR. Třetí kapitola navazuje na vývoj účetnictví a zaměřuje se na mezinárodní harmonizaci v rámci evropského společenství. Poslední závěrečná část se zabývá praktickým pohledem na účetnictví. Popisuje jednotlivé účetní výkazy a změny legislativy v návaznosti na implementaci směrnic Rady EU. Tyto popisované změny byly vyvolány harmonizačním procesem účetní legislativy, kterého je SR součástí.
Klíčová slova: účetnictví; změna; účetní jednotka; zákon o účetnictví
Název práce: Development of accounting in Slovakia
Autor(ka) práce: Samseliová, Simona
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Valášková, Mariana
Oponenti práce: Skálová, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor's thesis is focused on the theme of development of accounting in Slovakia. The thesis is divided into four main chapters. The aim of the first chapter is to define the complex accounting system and provide the basic understanding of this area. The second part chronologically describes the historical process of formation and development of accounting system in generally. It is also devoted to important milestones in the evolution of Slovak accounting legislation, which is terminated by summary of currently valid legal standards. The third chapter follows the topic and it focuses on the international harmonization within the European Community. The last and final section deals with practical view on accounting. It shows accounting statements requirements and changes in legislation following the implementation of EU Council Directive. These changes are attributed to the harmonization process, which the Slovak republic is a part of.
Klíčová slova: Accounting Act; change; the entity; accounting

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra finančního účetnictví a auditingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 12. 2015
Datum podání práce: 9. 5. 2016
Datum obhajoby: 22. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/56695/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: