Odhad disparit v zacházení s cizizími statními příslušníky v trestním procesu v České Republice

Název práce: Estimating disparities in the treatment of foreign nationals in the criminal justice process in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Vávra, Jan
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Dušek, Libor
Oponenti práce: Kovanda, Lukáš
Jazyk práce: English
Abstrakt:
This thesis examines the effect of foreign nationality on the outcomes of criminal process in the Czech Republic. Foreign citizens are overrepresented by 2% compared to their share in population in all stages of the criminal process, suggesting possible discrimination by domestic authorities. Using rich case level datasets from 2005 to 2015 observed gaps are decomposed to part explained by a difference in the objective characteristics of the cases and unexplained part, suggesting possible inequality of treatment. Foreigner gaps in probability of charge, probability of conviction, probability of imprisonment, length of the sentence and probability of release from prison on parole are decomposed. Majority of observed disparities in the outcomes can be attributed to higher involvement of foreigners in more serious crimes compared to nationals. Unexplained disparities remain in probability of imprisonment and probability of release on parole, suggesting possible unequal treatment in these two outcomes.
Klíčová slova: criminal process; foreigners; Heckman model; decomposition; imigration; discrimination
Název práce: Odhad disparit v zacházení s cizizími statními příslušníky v trestním procesu v České Republice
Autor(ka) práce: Vávra, Jan
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dušek, Libor
Oponenti práce: Kovanda, Lukáš
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Tato práce zkoumá efekt zahraniční národnosti na výsledky trestního řízení v České Republice. Cizí státní příslušníci jsou zastoupeni v každé fázi trestního procesu o 2% více, než činí jejich podíl v populaci. Tento fakt naznačuje možnou přítomnost diskriminace ze strany orgánů činných v trestním řízení vůči cizincům. Za použíti rozsáhlých datových souborů na úrovni jednotlivých případů z let 2005 a 2015 jsou pozorované rozdíly ve výsledcích trestního řízení rozloženy na část vysvětlitelnou objektivními charakteristikami jednotlivých případů a nevysvětlenou část. Vliv národnosti je odhadnut pro pravděpodobnost obžaloby, pravděpodobnost odsouzení, pravděpodobnost nepodmíněného trestu, délku nepodmíněného trestu a pravděpodobnost podmíněného propuštění z vězení. Většinu pozorovaných rozdílů ve výsledcích trestního procesu lze připsat vyššímu zapojení cizinců do závažnější kriminality ve srovnání s domácí populací. Objektivně nevysvětlené rozdíly v neprospěch cizinců zůstávají v pravděpodobnosti nepodmíněného odsouzení a pravděpodobnosti podmíněného propuštění z vězení.
Klíčová slova: dekompozice; imigrace; cizinci; diskriminace; Heckmanův model; trestní proces

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomická analýza
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra institucionální, environmentální a experimentální ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 2. 2016
Datum podání práce: 22. 6. 2016
Datum obhajoby: 15. 9. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/56614/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: