Efektivnost aktivní politiky zaměstnanosti zaměřené na rekvalifikace v ČR v letech 2005 - 2015

Název práce: Efektivnost aktivní politiky zaměstnanosti zaměřené na rekvalifikace v ČR v letech 2005 - 2015
Autor(ka) práce: Schreiberová, Anna
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pikhart, Zdeněk
Oponenti práce: Lukášová, Tereza
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem práce je analyzovat míru efektivnosti rekvalifikačních kurzů v České republice v letech 2005 až 2015. Metodou zhodnocení efektivnosti rekvalifikačních kurzů jsou hrubé efekty, které určují míru úspěšnosti umístění uchazečů o zaměstnání na trh práce. Součástí práce je vyhodnocení cílenosti rekvalifikací na jednotlivé skupiny uchazečů dle různých sociodemografických kritérií v závislosti s hrozbou vzniku nezaměstnanosti. Z výsledků analýz vyplývá, že rekvalifikace jsou efektivním nástrojem aktivní politiky zaměstnanosti, vyplývá z nich cca 60 až 70 % úspěšnost umístění uchazečů do zaměstnání do 12 měsíců evidence na Úřadu práce. Analýza indexu cílenosti upozornila na nedostatečné zacílení na znevýhodněné skupiny, které zároveň dosahovaly nižších hrubých efektů. Výsledkem je prohlášení o efektivnosti rekvalifikací jakožto účinného nástroje k eliminaci nezaměstnanosti.
Klíčová slova: Nezaměstnanost; Analýza hrubých efektů; Aktivní politika zaměstnanosti; Rekvalifikace
Název práce: Effectiveness of active labour policy focused to training programs in Czech republic during the years 2005 - 2011
Autor(ka) práce: Schreiberová, Anna
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Pikhart, Zdeněk
Oponenti práce: Lukášová, Tereza
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of the thesis is to analyse rate of effectiveness of retraining programs in Czech republic during the years from 2005 to 2015. For measuring of efficiency is used method of gross effects of retraining programs, which are getting information about success rate of engagement in labour market. Part of thesis is an evaluation of focus of retraining programs on individual groups of applicants according to whereas socialdemografic criteriors in dependence on danger of rise of unemployment. The results of the analysis show that retraining programs are effective tool of active labour market policy to reduce unemployment. 60 to 70 % of job applicants succesfully find an employment within 12 months of entering the evidence of the employment. Analysis of targeting point out dificiencies of the courses targeted towards disadvantages groups, which achieve lower gross effects. The thesis concludes that training programs seem to be efficient labor police measure to eliminate unemployment.
Klíčová slova: Unemployment; Active labour market policy; Gross effects analysis; Retraining programs

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 11. 3. 2016
Datum podání práce: 1. 9. 2016
Datum obhajoby: 14. 9. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/56919/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: