Problematika dědického řízení v ČR

Název práce: Problematika dědického řízení v ČR
Autor(ka) práce: Bartoníčková, Lenka
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Spirit, Michal
Oponenti práce: Neděla, Radek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce charakterizuje s pomocí odborné literatury a relevantní judikatury vymezenou oblast občanského práva, která se zabývá řízením o pozůstalosti. Větší pozornost je věnována vývoji právní úpravy, úkony v počátcích řízení a účastníkům řízení, včetně nezletilých osob, možných dispozic zůstavitele s majetkem, sporů v rámci řízení o pozůstalosti, vypořádání společného jmění manželů při jeho zániku smrtí jednoho z manželů, otázkou předlužené pozůstalosti a vybrané problematiky dědictví s mezinárodním prvkem (nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 650/2012). Práce upozorňuje na hlavní změny, které rekodifikace soukromého práva, účinná v právním řádu České republiky od 01. 01. 2014, přinesla řízení o pozůstalosti. Práce je zpracována metodou deskripce s prvky analýzy a syntézy. Jednotlivé právní instituty jsou popsány, analyticky zkoumány a zhodnocovány. Zároveň jsou předkládány jejich vzájemné souvislosti a pohled na danou problematiku jako na celek. Zároveň je použito komparativní metody při zhodnocování současné právní úpravy této problematiky s úpravou předchozí, tj. s právní úpravou platnou a účinnou do 31. 12. 2013.
Klíčová slova: Notář; Zůstavitel; Řízení o pozůstalosti; Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 650/2012
Název práce: Issues of judicial proceedings of inheritance in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Bartoníčková, Lenka
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Spirit, Michal
Oponenti práce: Neděla, Radek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This diploma thesis characterizes a specified field of the civil law that deals with the judicial proceedings of inheritance through the analysis of professional literature and relevant case law. The attention is especially devoted to development of the legislation, the proceedings in the beginning of this judicial proceedings and its parties, the minor included, possible discretions of the decedent with his belongings, the conflicts appeared in this judicial proceedings, the settlement of the estate in entirety, the question of the overextended asset and the selected issues of judicial proceedings of inheritance with the international aspect (Regulation (EU) No 650/2012 of the European Parliament and of the Council).The thesis points out the main amendments which have been brought to the judicial proceedings of inheritance by the recodification of the private law that has been in effect in Czech Republic since 01. 01. 2014. The thesis was composed by the method of description with elements of analysis and synthesis. The individual legal institutes are described, analytically examined and evaluated. There are presented their mutual connections and the view of the problematic as a whole. The comparative method was used as well by evaluating the present legislation with the former one that was in effect in the Czech Republic until 31. 12. 2013.
Klíčová slova: Notary; Decedent; Judicial proceedings of inheritance; Regulation (EU) No 650/2012 of the European Parliament and of the Council

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra podnikového a evropského práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 9. 2015
Datum podání práce: 16. 6. 2016
Datum obhajoby: 23. 8. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/54087/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: