Změny ve správě společností v souvislosti s rekodifikací soukromého práva

Název práce: Změny ve správě společností v souvislosti s rekodifikací soukromého práva
Autor(ka) práce: Fišerová, Klára
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kubíček, Aleš
Oponenti práce: Štamfestová, Petra
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této diplomové práce je provést komparativní analýzu původní a současné právní úpravy soukromého práva týkající se správy akciových společností. Důraz je kladen na praktické dopady těchto změn a na problémové oblasti, u kterých je dosud výkladová nejistota. Práce je rozdělena na dvě části, a to na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je věnována definici pojmu správy společností, teoretickým východiskům, teoriím a modelům správy. Praktická část pak sleduje nejzásadnější změny, které rekodifikace přinesla. Jedná se hlavně o možnost volby mezi monistickým a dualistickým systémem správy společností, přizpůsobení se nové právní úpravě a změny týkající se statutárního orgánu. Zde se práce zaměřuje hlavně na pojem péče řádného hospodáře a pravidla podnikatelského úsudku.
Klíčová slova: správa společností; dualistický systém; péče řádného hospodáře; rekodifikace; monistický systém
Název práce: Changes in corporate governance regarding private law recodification
Autor(ka) práce: Fišerová, Klára
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Kubíček, Aleš
Oponenti práce: Štamfestová, Petra
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The primary aim of this thesis is to conduct a comparative analysis of the former and the current private law regulations concerning governance of joint-stock companies. What this thesis mainly focuses on are practical impacts of the change and problematic areas which are uncertain to interpret. This work is divided into two parts, theoretical and practical application. The former deals with the definition of the term corporate governance, theoretical bases of corporate governance and governance models and theories. In the latter the most fundamental changes brought by the recodification are taken into consideration, these being the possibility of choice between monistic and dualistic corporate governance systems, adaptation to the new regulations and the changes regarding the statutory representative. In this section, the thesis comments on the terms due care and and business judgement rule.
Klíčová slova: corporate governance; recodification; monistic corporate governance system; dualistic corporate governance system; due care

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra strategie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 6. 2015
Datum podání práce: 27. 5. 2016
Datum obhajoby: 15. 9. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/53596/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: