Finanční cykus a jeho indikátory

Název práce: Finančný cyklus a jeho indikátory
Autor(ka) práce: Lešková, Michaela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Blahová, Naděžda
Oponenti práce: Pour, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Predmetom diplomovej práce je hlbšia analýza finančných cyklov, ktoré sú často krát v pozadí iných finančných tém a ich jasné a presné poznanie stále nie je dostatočné, napriek ich vysokej významnosti, ba až kritickým bodom pre finančnú stabilitu. V práci sa budeme zaoberať indikátormi finančných cyklov, budeme si klásť otázku ako sú jednotlivé finančné cykly, t.j. akciové, úverové a cien nehnuteľností, synchronizované medzi sebou, ale aj s hospodárskym cyklom, a aké dôsledky táto synchronizácia prináša pri pohľade na rôzne scenáre. Zlom vo fáze boomu je často krát spúšťačom finančnej krízy, a preto sa pokúsime zistiť, či je tieto zlomy možné včas predvídať. Rozoberieme odporúčané prispôsobenia politík na finančný cyklus a v konečnej fáze diplomovej práce sa zameriame na analýzu finančného cyklu v Českej republike.
Klíčová slova: indikátor finančného cyklu; finančná kríza; úverový cyklus; finančný cyklus
Název práce: Finanční cykus a jeho indikátory
Autor(ka) práce: Lešková, Michaela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Blahová, Naděžda
Oponenti práce: Pour, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Předmětem diplomové práce je hlubší analýza finančních cyklů, které jsou často v pozadí jiných finančních témat a jejichž jasné a přesné poznání stále není dostatečné navzdory jejich vysoké významnosti ba až kritickým bodem pro finanční stabilitu. V práci se zabýváme indikátory finančních cyklů, budem si klást otázku, jak jsou jednotlivé finanční cykly, t.j. akciové, uvěrové a cen nemovitostí, synchronizované nejen mezi sebou, ale i s hospodářským cyklem, a jaké důsledky tato synchronizace přinaší při pohledu na různé scénáře. Zlom ve fázi boomu je často spouštěčem finanční krize, a proto se pokúsime zjistit, zda je tyto zlomy možné včas předvídat. Rozebíráme také doporučené přizpůsobení politiky na finanční cyklus a v závěrečné fázi diplomové práce se zaměřujeme na analýzu finančního cyklu v České republice.
Klíčová slova: finanční cyklus; indikátor finančního cyklu; finanční krize; úvěrový cyklus
Název práce: Financial cycle and its indicators
Autor(ka) práce: Lešková, Michaela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Blahová, Naděžda
Oponenti práce: Pour, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Subject of the diploma thesis is a broad analysis of financial cycles that are often behind other financial topics and their clear and precise understanding is still not sufficient, despite their high significance, and indeed a critical issue for financial stability. The paper will discuss indicators of financial cycles, we can ask ourselves how each financial cycles, meaning equity, credit and real estate prices, are synchronized with each other, but also toward the economic cycle, and what consequences this synchronization brings looking at different scenarios. The turning point in the boom phase is often triggered by the financial crisis, so we look if it is possible to predict these breaks in time. We discuss the recommended adaptations of policies to the financial cycle and in the final phase of diploma work will focus on the analysis of financial cycle in the Czech Republic.
Klíčová slova: indicator of financial cycle; credit cycle; financial crisis; financial cycle

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 10. 2014
Datum podání práce: 26. 8. 2016
Datum obhajoby: 19. 9. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/52205/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: