Parlamentní strany v České republice: funkce, nástroje, stabilita

Název práce: Parlamentní strany v České republice: funkce, nástroje, stabilita
Autor(ka) práce: Kuta, Martin
Typ práce: Disertační práce
Vedoucí práce: Reschová, Jana
Oponenti práce: Němec, Jan; Kysela, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Dizertační práce se věnuje činnosti českých parlamentních stran na pozadí projednávání evropských záležitostí v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Práce sleduje tři charakteristiky stran při parlamentním působení: stabilitu (rétorickou, hlasovací, programovou), použití nástrojů parlamentního dohledu a plnění systémových funkcí. Na strany je nahlíženo prostřednictvím behaviorálního přístupu. Oblast evropských záležitostí je nové téma se značně proměnlivou důležitostí pro národní strany. Stranická soutěž se o tato témata vede v mimoparlamentním prostředí. Konfliktní, avšak pro parlamentní soutěž nedůležitá témata jsou vládními stranami za účelem zachování vládní stability vytěsněna a nevede se o ně mezistranická soutěž. Strany se tak při projednávání evropských záležitostí v Poslanecké sněmovně nechovají podle svých programových postojů (nízká míra evropeizace stran); namísto toho svým hlasováním sledují logiku parlamentní soutěže a svou pozici v systému. Parlamentarizace evropského vládnutí (zapojování národních parlamentů do širšího institucionálního rámce EU) tak vede pouze k rozšíření stranické soutěže na národní úrovni do další oblasti politiky. Politické strany tak nástroje parlamentního dohledu používají především v omezené míře a podle své momentální pozice v systému. Práce rovněž sleduje stabilitu stranického personálního obsazování výboru s pravomocí dohledu nad evropskými záležitostmi. Práce je založena na analýze hlasovacího chování poslaneckých klubů politických stran, stenoprotokolech, usneseních parlamentních výborů a pléna Sněmovny a kvantitativní analýze členství v orgánech Sněmovny.
Klíčová slova: politické strany; VEZ; výbory; hlasovací chování; záležitosti EU; Poslanecká sněmovna
Název práce: Parliamentary parties in the Czech Republic: functions, tools, stability
Autor(ka) práce: Kuta, Martin
Typ práce: Dissertation thesis
Vedoucí práce: Reschová, Jana
Oponenti práce: Němec, Jan; Kysela, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The thesis deals with activities of Czech parliamentary parties during EU-affairs discussion in the Chamber of Deputies, Parliament of the Czech Republic. The main focus is on three characteristic features of political parties during their activities on the parliamentary level: stability (rhetorical, voting, and programmatic), use of parliamentary oversight tools, and fulfilling their systemic function. The parties are seen through the prism of behavioural approach. EU-affairs are a rather new topic with a variable salience for national parties. EU-affairs influence party competition in extra-parliamentary arena. Conflict, however non-salient topics in parliamentary arena are ousted by governmental parties in order for them to keep governmental stability. The parties do not act according to their party manifestoes (low level of Europeanization); instead, their voting behaviour indicates that the parties follow logic of parliamentary competition between government and opposition. Parliamentarization of EU governance (engagement of national parliaments in broader institutional setting of the EU) leads to spreading of party competition on the national level to a new policy area. Political parties use tools of parliamentary scrutiny in a rather limited extent and according to their actual position within the system. The thesis also deals with party nomination and composition of the Committee on European affairs which holds oversight powers. The empirical analysis is based on the analysis of voting behaviour of parliamentary party groups (roll-call data), stenographic records, Committee and plenary session resolutions and quantitative analysis of composition of the Committee.
Klíčová slova: Committee on European Affairs; committees; voting behaviour; EU-affairs; political parties; Chamber of Deputies

Informace o studiu

Studijní program / obor: Politologie/Politologie
Typ studijního programu: Doktorský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ph.D.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 9. 2011
Datum podání práce: 13. 7. 2016
Datum obhajoby: 12. 9. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/36681/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: