Řecká dluhová krize

Název práce: Grécka dlhová kríza
Autor(ka) práce: Krídlová, Adriána
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Žamberský, Pavel
Oponenti práce: Jedlinský, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa venuje vývoju gréckej dlhovej krízy a snaží sa na historických súvislostiach čo najlepšie popísať, čo k nej postupne viedlo. Zaoberá sa históriou až po vznik krízy a potom sa venuje krízovému obdobiu medzi rokmi 2009 až 2015. Cieľom práce je zistiť, či sa posledný záchranný balíček opieral o objektívne požiadavky gréckej ekonomiky. Prvá kapitola sa zaoberá priebehom makroekonomických ukazovateľov a tiež sa venuje nízkej konkurencieschopnosti Grécka. Druhá kapitola pojednáva o histórii Grécka do roku 2009, ktorý sa dá považovať ako začiatok dlhovej krízy. Tretia kapitola sa zaoberá vývojom samotnej krízy v rokoch 2009 až 2012. Vo štvrtej kapitole analyzujem súlad Memoranda o porozumení so skutočnými potrebami gréckej ekonomiky potrebnými k svojmu zotaveniu.
Klíčová slova: Memorandum o porozumení ; dlhová kríza; HDP; Grécko
Název práce: Řecká dluhová krize
Autor(ka) práce: Krídlová, Adriána
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Žamberský, Pavel
Oponenti práce: Jedlinský, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se věnuje vývoji řecké dluhové krize a snaží se na historických souvislostech co nejlépe popsat, co k ní postupně vedlo. Zabývá se historií až po vznik krize a pak se věnuje krizovým obdobím mezi lety 2009 až 2015. Cílem práce je zjistit, zda se poslední záchranný balíček opíral o objektivní požadavky řecké ekonomiky. První kapitola se zabývá průběhem makroekonomických ukazatelů a rovněž se věnuje nízké konkurenceschopnosti Řecka. Druhá kapitola pojednává o historii Řecka do roku 2009, který se dá považovat jako začátek dluhové krize. Třetí kapitola se zabývá vývojem samotné krize v letech 2009 až 2012. Ve čtvrté kapitole analyzuji soulad Memoranda o porozumění se skutečnými potřebami řecké ekonomiky ke svému zotavení.
Klíčová slova: HDP; Řecko; Memorandum o porozumění ; dluhová krize
Název práce: Greek debt crisis
Autor(ka) práce: Krídlová, Adriána
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Žamberský, Pavel
Oponenti práce: Jedlinský, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bachelor thesis deals with the evolution of the Greek debt crisis and is trying to best describe on the historical context, what led to it gradually. It deals with the history to the emergence of crisis and then focuses on crisis period between 2009 to 2015. The aim is to determine whether the latest rescue package was based on objective requirements of the Greek economy. The first chapter deals with the process of macroeconomic indicators and is also dedicated to the low competitiveness of Greece. The second chapter discusses the history of Greece until 2009, which can be regarded as the beginning of the debt crisis. The third chapter deals with the evolution of the crisis from 2009 to 2012. In the fourth chapter, I analyze the conformity of a Memorandum of Understanding with the real needs of the Greek economy to its recovery.
Klíčová slova: Memorandum of understanding; GDP; Greece; debt crisis

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 10. 2014
Datum podání práce: 11. 5. 2015
Datum obhajoby: 12. 1. 2017
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/49688/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: