Vývoj vybraných ekonomických ukazatelů zemí Visegradské čtyřky v porovnání s vývojem EU jako celku

Název práce: Vývoj vybraných ekonomických ukazatelů zemí Visegradské čtyřky v porovnání s vývojem EU jako celku
Autor(ka) práce: Rolinc, Tomáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Breňová, Lubomíra
Oponenti práce: Dobrylovský, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této práce je komparace makroekonomického vývoje státu Visegradské čtyřky a Evropské unie jako celku od roku 2004 do roku 2014. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je zaměřena na stručnou definici organizací a vymezení jednotlivých makroekonomických ukazatelů, které jsou následně využívány v praktické části. Mezi klíčové ukazatele patří hrubý domácí produkt, míra inflace a míra nezaměstnanosti. V praktické části jsou teoretické poznatky využity v praxi pro srovnání makroekonomického vývoje. Kapitoly jsou rozděleny podle jednotlivých ukazatelů a následně dále členěny podle organizací a daných států. V poslední části práce uvádím shrnutí a zhodnocení ve formě závěru, který sumarizuje jak vývojové tendence jednotlivých států, tak vývoj v rámci Visegrádské čtyřky a Evropské unie. Při komparaci vývoje tempa růstu hrubého domácího produktu vykazovaly země Visegradské čtyřky, s výjimkou Maďarska, ve sledovaných letech povětšinou lepší výsledky, než jaké byly průměrné hodnoty v Evropské unii. Polsko a Slovensko se pohybovaly na prvních dvou příčkách v celé EU. Inflační vývoj dopadl nejlépe ve prospěch České republiky, když ostatní státy V4 nedokázaly udržet míru inflace na rovnoměrné nízké hladině odrážející průměr Evropské unie. České republice se dařilo nejlépe i při měření míry nezaměstnanosti, kdy jsou její výsledky jedny z nejlepších v EU. Polsko a Maďarsko i přes kolísavý vývoj vykazují uspokojivé výsledky. Slovenská republika ovšem strádá a objevuje se hluboko pod průměrem Evropské unie.
Klíčová slova: inflace; nezaměstnanost; Evropská unie; hrubý domácí produkt; Visegradská čtyřka
Název práce: Development of selected economic indicators of Visegrad Group countries in comparison to the development of the European Union
Autor(ka) práce: Rolinc, Tomáš
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Breňová, Lubomíra
Oponenti práce: Dobrylovský, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The main goal of this Bachelors Thesis is to describe the development of selected economic indicators of Visegrad Group countries in comparison to the development of the European Union since 2004 until 2014. This thesis is divided into theoretical and analytical parts. The theoretical part briefly defines the international organizations and describes the major macroeconomic indicators (gross domestic product, inflation rate and unemployment rate) which are also used in the analytical part. The analytical part is divided into three chapters according to the indicators and every chapter is also divided according to the organizations and countries. The summary and the evaluation is in the conclusion of this thesis. While comparing the GDP development, the Visegrad group countries, except of Hungary, mostly achieved better results than the EU average. Poland and Slovakia were actually on top of the EU imaginary leaderboard. Czech republic did well in the development of inflation rate, whereas the other V4 members could not sustain low enough inflation rate to compete with the average inflation rate in the EU". Czech Republic did also well when measuring the unemployment rate. Czech Republics results are one of the finests in the EU. Despite unsteady development, Poland and Hungary report satisfying results. On the other hand Slovakia report unemployment rate that is too high, therefore they cannot compete with the EU average.
Klíčová slova: inflation; European Union; unemployment; gross domestic product; Visegrad group

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra mikroekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 11. 2015
Datum podání práce: 19. 4. 2016
Datum obhajoby: 21. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/55236/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: