Indikátory finančních krizí

Název práce: Indikátory finančných kríz
Autor(ka) práce: Lupač, Juraj
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Blahová, Naděžda
Oponenti práce: Pour, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom bakalárskej práce na tému Indikátory finančných kríz je popísať rôzne ekonomické fundamenty a ich väzbu na výskyt finančných kríz. Použité fundamenty sú globálneho charakteru. Práca je rozdelená na štyri hlavné časti. V prvej časti je popísaná finančná kríza z teoretického pohľadu. Druhá časť rozoberá systémové riziko a kto ho má za úlohu udržať v primeranej miere. V tretej časti popisujem väzbu hospodárskeho a finančného cyklu. V štvrtej časti sú popísané jednotlivé indikátory finančných kríz, porovnané medzi sebou a vztiahnuté k počtu finančných kríz v posledných rokoch, hlavne ku kríze, ktorá prepukla v roku 2008. V závere práce sú dané poznatky vyhodnocované a zisťuje sa, či analýzy jednotlivých indikátorov priniesli žiadané výsledky, to znamená či podľa nich vieme predpovedať výskyt kríz.
Klíčová slova: Finančný cyklus; Hospodársky cyklus; Indikátory; Globálne fundamenty; Systémové riziko; Finančná kríza
Název práce: Indikátory finančních krizí
Autor(ka) práce: Lupač, Juraj
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Blahová, Naděžda
Oponenti práce: Pour, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem bakalářské práce na téma Indikátory finančních krizí je popsat různé ekonomické fundamenty a jejich vazby na výskyt finančních krizí. Použité fundamenty jsou globálního charakteru. Práce je rozdělená na čtyři hlavní části. V první části je popsaná finanční krize z teoretického pohledu. Druhá část rozebírá systémové riziko a kdo ho má za úkol udržet v přiměřené míře. Ve třetí části popisuji vazbu hospodářského a finančního cyklu. Ve čtvrté části jsou popsané jednotlivé indikátory finančních krizí, porovnané mezi sebou a vztáhnuté k počtu finančních krizí v posledních letech, hlavně ke krizi, která nastala v roce 2008. V závěru práce jsou dané poznatky vyhodnocené a zjišťuje se, zda analýzy jednotlivých indikátorů přinesly požadované výsledky, to znamená, jestli podle nich můžeme předpovědět výskyt krizí.
Klíčová slova: Indikátory; Globální fundamenty; Systémové riziko; Finanční krize; Finanční cyklus; Hospodářský cyklus
Název práce: Indicators of financial crisis
Autor(ka) práce: Lupač, Juraj
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Blahová, Naděžda
Oponenti práce: Pour, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this bachelor thesis on topic Indicators of financial crisis is the description of economic fundamentals and their relation with occurence of financial crisis. Used fundamentals have global characteristics. The thesis is divided into four main parts. In the first part, financial crisis is described from theoretical view. Second part describes systemic risk and whose task it is to keep it in bearable level. In the third part I am describing the relation between the business cycle and the financial cycle. In the fourth part each indicator of financial crisis is described individually, also the correlation between the indicators and their linkage with number of financial crisis in the last years, especially with crisis in 2008. In the conclusion of the thesis we evaluate if analysis of each indicator brings requested results, whether we can use them for prediction of financial crisis.
Klíčová slova: Indicators; Financial crisis; Systemic risk; Global fundamentals; Business cycle; Financial cycle

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 11. 3. 2016
Datum podání práce: 3. 6. 2016
Datum obhajoby: 15. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/56939/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: