Aplikované metody měření úrokového rizika na simulovaném portfoliu banky

Název práce: Aplikované metódy merania úrokového rizika na simulovanom portfóliu banky
Autor(ka) práce: Kňavová, Silvia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Cibulka, Jakub
Oponenti práce: Hoffman, Andrej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá analýzou metód merania úrokového rizika, ktorému sú pri zmene úrokových sadzieb vystavené všetky bankové inštitúcie. Pojednáva o dôležitosti kvantifikácie rizík k ich správnemu riadeniu. Charakterizuje jednotlivé metódy merania úrokového rizika, ktoré sú v dnešnej dobe najviac používané v bankách. Zameriava sa najmä na metódu zisťujúcu hodnotu v riziku Value at Risk. V prvej časti vysvetľuje základné teoretické poznatky tejto metódy, princíp jej fungovania na ilustratívnom príklade. Špecifikuje jej metodológiu, výhody, nevýhody a využitie. V praktickej časti je metóda aplikovaná na simulované portfólio banky, ktoré sa skladá z dlhopisov a úverov, a predstavuje model agregovaného českého bankového systému. Pomocou jednodenného VaR je vypočítaná odhadovaná hodnota zisku alebo straty na nasledujúci deň. Na základe simulácie ďalšieho vývoja je potom predpovedaná budúca hodnota daného portfólia.
Klíčová slova: meranie rizík; CAPM; teória portfólia; durácia; Value at Risk; simulácia; úrokové riziko
Název práce: Aplikované metody měření úrokového rizika na simulovaném portfoliu banky
Autor(ka) práce: Kňavová, Silvia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Cibulka, Jakub
Oponenti práce: Hoffman, Andrej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá analýzou metod měření úrokového rizika, kterému jsou při změně tržních úrokových sazeb vystaveny všechny bankovní instituce. Pojednává o důležitosti kvantifikace rizik k jejich správnému řízení. Charakterizuje jednotlivé metody měření úrokového rizika, které jsou v dnešní době nejvíce používány v bankách. Zaměřuje se hlavně na metodu zjišťující hodnoty v riziku Value at Risk. V první části vysvětluje základní teoretické poznatky této metody, princip jejího fungování na ilustrativním příkladu. Specifikuje její metodologii, výhody, nevýhody a využití. V praktické části je metoda aplikovaná na simulované portfolio banky, které se skládá z dluhopisů a úvěrů, a představuje model agregovaného českého bankovního systému. Pomocí jednodenního VaR je vypočtena odhadovaná hodnota zisku nebo ztráty na následující den. Na základě simulace dalšího vývoje je pak predikována budoucí hodnota daného portfolia.
Klíčová slova: Value at Risk; simulace; úrokové riziko; CAPM; teorie portfolia; měření rizik; durace
Název práce: Applied methods of measuring interest rate risk in a simulated bank's portfolio
Autor(ka) práce: Kňavová, Silvia
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Cibulka, Jakub
Oponenti práce: Hoffman, Andrej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The Bachelor thesis is focused on analysis of methods for measuring interest rate risk, which is caused by changes in market interest rates. Nowadays it is exposed to all banking institutions. It discusses the importance of quantifying the risks for their proper management. Moreover, it describes the various methods of measuring interest rate risk, which are now used in most banks. It focuses mainly on the method of ascertaining the value at risk - VaR The first part explains the basic theoretical knowledge of this method, the principle of its operation in the illustrative example. Specifies its methodology, advantages, disadvantages and applications. In the practical part the method is applied to simulated portfolio of the bank, which consists of bonds and loans, and represents the aggregate model of the Czech banking system. Using the one-day VaR is calculated estimated value gain or loss on the following day. Based on the simulation of further development is then predicted future value of the portfolio.
Klíčová slova: simulation; Value at Risk; duration; interest rate risk; CAPM; Portfolio theory; risk measurement

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 3. 2016
Datum podání práce: 30. 6. 2016
Datum obhajoby: 23. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/56948/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: