Vývoj územní struktury veřejné správy ČR po roce 1989 ve vztahu k vývoji ve Slovenské republice

Název práce: Vývoj územní struktury veřejné správy ČR po roce 1989 ve vztahu k vývoji ve Slovenské republice
Autor(ka) práce: Musil, Jiří
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Matula, Miloš
Oponenti práce: Lechner, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Obsahem diplomové práce je analýza vývoje územní struktury veřejné správy České republiky v porovnání s vývojem na území Slovenské republiky. Přínos práce představuje přehledné propojení historických souvislostí a současnosti veřejné správy v ČR v komparaci se systémem na území Slovenské republiky. Aktuálnost tématu je definována předpokladem, že vývoj veřejné správy je dynamický a nikdy nedokončený proces. Práce se skládá ze dvou částí s odlišným pojetím pohledu na danou problematiku. Cílem se poukázat na mnohdy přehlíženou vzájemnou provázanost širšího spektra vědních oborů při reformách veřejné správy. Závěry práce představují nástin možných reformních kroků - přijetí jednotné právní úpravy o územním členění státu působnosti a pravomocí orgánů veřejné správy, větší zapojení dotčených celků a i občanů do reformní činnosti a zohlednění závěrů vědních odvětví při reformě veřejné správy.
Klíčová slova: decentralizace ; reforma veřejné správy; veřejná správa; dekoncentrace
Název práce: The development of territorial structure of public administration in the Czech Republic after 1989 in comparison to the Slovak Republic
Autor(ka) práce: Musil, Jiří
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Matula, Miloš
Oponenti práce: Lechner, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The content of the paper is the analysis of territorial structure of public administration in the Czech Republic in comparison to the Slovak Republic. The contribution of the paper is in showing the consequenses of historical and present situation of public administration in the Czech Republic in comparison to the situation in the Slovak Republic. Timeless character of the topic is based on conception of the public public administrative as a dynamical system. The thesis is composed of two parts using different point of view to the analysed problem. The aim of this paper is to focus on the connection between various branch of the science, which should be used during reforming process. The result of the paper can be useful for reforming of public administration, especially to create unifying legal act of public administration, the involvement of regions and inhabitans in reforming and respecting the findings of the science.
Klíčová slova: decentralization; public administration; public administration reform; deconcentration

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Veřejná správa
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 1. 2016
Datum podání práce: 30. 6. 2016
Datum obhajoby: 16. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/56983/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: