Dostupnost sociálního bydlení pro osoby ohrožené sociálním vyloučením ve statutárním městě Brně v roce 2013

Název práce: Dostupnost sociálního bydlení pro osoby ohrožené sociálním vyloučením ve statutárním městě Brně v roce 2013
Autor(ka) práce: Vymazalová, Petra
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kotýnková, Magdalena
Oponenti práce: Prudká, Šárka
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Předmětem diplomové práce Dostupnost sociálního bydlení pro osoby ohrožené sociálním vyloučením ve statutárním městě Brně v roce 2013 je popsat a zhodnotit nabídku vhodného bydlení pro osoby sociálně a ekonomicky slabé ve městě Brně se zaměřením na finanční nákladnost jednotlivých variant přiměřeného bydlení. První část diplomové práce se věnuje obecné problematice sociálního bydlení z teoretického pohledu, jsou vymezeny základní pojmy, které jsou pro práci klíčové, je popsán historický vývoj bydlení v evropských zemích se zaměřením na bydlení pro osoby ohrožené sociálním vyloučením. Druhá část práce se zaměřuje na nabídku sociálního bydlení pro cílovou skupinu ve městě Brně a na další varianty dostupného přiměřeného bydlení pro osoby sociálně vyloučené či ohrožené sociálním vyloučením. Pomocí informací získaných z rozhovorů se specialisty z oboru sociálního bydlení jsou jednotlivé varianty popsány z hlediska dostupnosti a finančních nákladů. Na základě získaných informací jsou vytvořeny dva modely domácností poptávajících sociální a finančně dostupné bydlení. Z vypracovaných modelů vyplývá, že v roce 2013 byla nabídka sociální a finančně dostupného bydlení ve městě Brně nedostatečná. Díky nastavení systému a nevýhodnému postavení cílových skupin na trhu s bydlením byly domácnosti ohrožené sociálním vyloučením nuceny přebývat v předražených variantách bydlení, které byly v mnoha případech více nákladné, než nájemné bydlení na trhu s bydlením.
Klíčová slova: sociální bydlení; osoby ohrožené sociálním vyloučením; bytová politika
Název práce: Availability of Social Housing for People at Risk of Social Exclusion in the Statutory City Brno in 2013
Autor(ka) práce: Vymazalová, Petra
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Kotýnková, Magdalena
Oponenti práce: Prudká, Šárka
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The main subject of the thesis The availability of social housing for people at risk of social exclusion in the statutory city of Brno in 2013 is to describe and evaluate the offer of suitable housing for socially and economically weak people in Brno with focus on the financial costs of individual variants of adequate housing. The first part of the thesis is devoted to general issues of social housing from a theoretical point of view, the basic concepts, which are crucial for this thesis, are defined and the historical development of housing in European countries with focus on housing for people at risk of social exclusion is descibed. The second part of the thesis focused on a offer of social housing for the target group in Brno and other variants of adequate housing for people who are socially excluded or threatened by social exclusion. With the information gained from interviews with specialists in the field of social housing are different variants described in terms of availability and costs. Based on the information provided two models of households demanding social and affortable housing are created. The created models show that in 2013 the supply of social and affortable housing in Brni was insufficient. Thanks to the system settings and the disadvantageous position of the target group in the housing market were households at the risk of social exclusion compelled to live in overprices housing options, that were in many cases more expensive than rent housing in the housing market.
Klíčová slova: social housing; people at risk of social exclusion; housing policy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 12. 2014
Datum podání práce: 17. 5. 2015
Datum obhajoby: 30. 5. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/50671/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: