Zadluženost autonomních oblastí Španělska

Název práce: Zadlženosť autonómnych oblastí Španielska
Autor(ka) práce: Porezaná, Lucia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Famfule, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá decentralizáciou, financovaním a dlhom autonómnych oblastí Španielska. Práca je rozdelená na tri hlavné kapitoly, z ktorých prvá je teoretická a popisuje decentralizáciu právomocí, kompetencie autonómnych oblastí a prerozdeľovanie finančných prostriedkov. Druhá kapitola analyzuje základné ekonomicko-geografické aspekty, napr. veľkosť HDP, pomer verejného dlhu k HDP, počet obyvateľov a nezamestnanosť. Okrem toho analyzuje pomer výdajov centrálneho rozpočtu a autonómnych oblastí a príčiny nárastu dlhu. Posledná časť práce opisuje situáciu v Španielsku pred vypuknutím finančnej krízy v roku 2007, bublinu, ktorá vznikla na trhu s nehnuteľnosťami, aký vplyv to malo na sporiteľne, tzv. cajas, a aké kroky musela vláda spolu s centrálnou bankou podstúpiť. Na záver sú popísané ekonomické reformy, ktoré boli v posledných rokoch prijaté a začínajú sa implementovať.
Klíčová slova: Španielsko; autonómne oblasti; zadlženosť; decentralizácia; sporiteľne
Název práce: Zadluženost autonomních oblastí Španělska
Autor(ka) práce: Porezaná, Lucia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Famfule, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá decentralizací, financováním a zadlužením autonomních oblastí Španělska. Práce je rozdělena na tři hlavní kapitoly, z nichž první je teoretická a popisuje decentralizaci pravomocí, kompetence autonomních oblastí a přerozdělování finančních prostředků. Druhá kapitola analyzuje základní ekonomicko-geografické aspekty, např. velikost HDP, poměr veřejného dluhu k HDP, počet obyvatel a nezaměstnanost. Kromě toho analyzuje poměr výdajů centrálního rozpočtu a autonomních oblastí a příčiny nárůstu dluhu. Poslední část práce popisuje situaci ve Španělsku před vypuknutím finanční krize v roce 2007, bublinu, která vznikla na trhu s nemovitostmi, jaký vliv to mělo na spořitelny, tzv. cajas, a jaké kroky musela vláda spolu s centrální bankou podstoupit. Na závěr jsou popsány ekonomické reformy, které byly v posledních letech přijaty a začínají se implementovat.
Klíčová slova: zadlužení; autonomní oblasti; Španělsko; spořitelny; decentralizace
Název práce: Indebtedness of the autonomous communities of Spain
Autor(ka) práce: Porezaná, Lucia
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Famfule, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis is concerned with decentralization, financing and debt of autonomous communities of Spain. It is divided into three main chapters. The first one is theoretical and describes decentralization of authority, competences of the autonomous communities and allocation of financial resources. The second chapter analyses basic economic and geographical aspects, e. g. level of GDP, the ratio of public debt to GDP, population and unemployment rate. Moreover, it analyses expenditure of the central government and the autonomous communities and causes of debt increase. The last part of the paper describes situation in Spain before the financial crisis in 2007, the bubble that was created in real-estate market, what impact it had on savings banks called cajas, and what steps had to be taken by the Government and the Central Bank. Finally, the thesis describes economic reforms that have been adopted in the recent years.
Klíčová slova: Spain; autonomous communities; savings banks; debt; decentralization

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 5. 2015
Datum podání práce: 30. 4. 2016
Datum obhajoby: 27. 5. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/52876/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: