Urbanizační procesy v Číně a rozvoj měst

Název práce: Urbanizačné procesy v Číne a rozvoj miest
Autor(ka) práce: Drotárová, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vošta, Milan
Oponenti práce: Sankot, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca prezentuje urbanizačné procesy v Číne a rozvoj miest v tejto krajine. Cieľom bolo poukázať a zhodnotiť, aký dopad mala migrácia obyvateľov Číny na stav miest pomocou jej historického kontextu a dnešných problémov v mestách spolu s uvedením predpovedí ďalšieho smerovania. Analyzuje následky pôsobenia urbanizačných procesov na Čínu a aké sú možnosti odstránenia tých negatívnych z nich. Predkladá najdôležitejšie reformy, ktorými by sa udržala súčasná urbanizácia a zároveň by sa zabránilo kolapsu krajiny. Bakalárska práca je rozdelená do troch kapitol. V prvej je detailne objasnený pojem urbanizácia a jej vplyv na vývoj a rozvoj miest. Čína, jej história, charakteristika obyvateľstva a urbanizácia tejto krajiny je obsahom druhej kapitoly. Záverečná kapitola sa zaoberá súčasným stavom čínskych miest a problémami, ktoré sa vplyvom urbanizácie v týchto mestách vyskytujú. Prináša aj náhľady do budúceho vývoja tohto procesu sústreďovania obyvateľstva do miest.
Klíčová slova: urbanizácia; reformy; mesto; migrácia; následky
Název práce: Urbanizační procesy v Číně a rozvoj měst
Autor(ka) práce: Drotárová, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vošta, Milan
Oponenti práce: Sankot, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce prezentuje urbanizační procesy v Číně a rozvoj měst v této krajině. Cílem bylo poukázat a zhodnotit, jaký dopad měla migrace obyvatel Číny na stav měst pomocí jejího historického kontextu a dnešních problémů ve městech spolu s uvedením předpovědí dalšího směrování. Analyzuje následky působení urbanizačních procesů na Čínu, a jaké jsou možnosti odstranění těch negativních. Předkládá nejdůležitější reformy, kterými by se udržela současná urbanizace, a zároveň by se zabránilo kolapsu krajiny. Bakalářská práce je rozdělená do tří kapitol. V první je detailně objasněný pojem urbanizace a její vliv na vývoj a rozvoj měst. Čínská historie, charakteristika obyvatelstva a urbanizace této krajiny jsou obsahem druhé kapitoly. Závěrečná kapitola se zabývá současným stavem čínských měst a problémy, které se vlivem urbanizace v těchto městech vyskytují. Přináší i náhledy do budoucího vývoje tohoto procesu soustřeďování obyvatel do měst.
Klíčová slova: migrace; město; reformy; urbanizace; následky
Název práce: Urbanization processes in China and development of cities
Autor(ka) práce: Drotárová, Zuzana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Vošta, Milan
Oponenti práce: Sankot, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor thesis presents urbanization processes in China and development of its cities. The aim of this thesis was point out and assess the impact of the migration China's citizens on the state of the cities through historical context and contemporary problems in cities together with introduction of future prognosis. It analyses the influence of urbanization process on China and also showing possibilities of removal the negative ones. It introduces the most important reforms which could help to make contemporary urbanization sustainable and simultaneously avoid the collapse of the country. The bachelor thesis is divided into three chapters. In the first one is explained the term urbanization and its impact on development of cities. China and its history, population characteristics and urbanization of this country is included in the second chapter. The last chapter is about present state of Chinese cities and its problems which occurs in these cities because of urbanization. It brings the prognosis to the future development of this population concentration process to the cities.
Klíčová slova: consequences; city; reforms; urbanization; migration

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 6. 2015
Datum podání práce: 1. 5. 2016
Datum obhajoby: 26. 5. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/53242/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: