Analýza liberalizace nákladní železniční dopravy v České republice v letech 2006 – 2015

Název práce: Analýza liberalizace nákladní železniční dopravy v České republice v letech 2006 – 2015
Autor(ka) práce: Karel, Tomáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Strejček, Ivo
Oponenti práce: Chmelová, Pavla
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce zkoumá dopady liberalizace železniční nákladní dopravy v ČR v letech 2006-2015 s důrazem na dominantního dopravce ČD Cargo. Analyzuje vliv liberalizačního procesu na růst konkurence a strukturu trhu a srovnává jeho podobu na začátku tohoto procesu a po jeho ukončení. Teoretická část se v úvodu zaměřuje na historický vývoj železniční dopravy na území ČR a s tím spojenou úlohu státu v tomto procesu. Dále také popisuje institucionální prostřední na české železnici a představuje hlavní dokumenty věnující se dopravní politice EU a ČR, od kterých se odvíjí legislativa zaměřená na liberalizaci železničního trhu. Jsou zde rovněž uvedeny ekonomické teorie zaměřené na tržní uspořádání, zejména pak na síťové monopoly, tržní koncentraci a zásahy státu do ekonomiky. Praktická část začíná popisem fungování přístupu na železniční dopravní cestu a vývojem ceny za její užívání. Následuje analýza trhu nákladní železniční dopravy, z níž vyplývá, že ke změnám v objemu přepravy, zde docházelo zejména z důvodu nástupu hospodářské krize. Hlavní část práce analyzuje nárůst konkurence v odvětví, s tím související pokles tržního podílu dominantního dopravce a nejvýznamnější problémy, které ho omezují. V závěru jsou shrnuty hlavní důvody vedoucí ke změnám na trhu a z nich plynoucí důsledky.
Klíčová slova: železniční doprava; konkurence; státní podnik; síťová odvětví; liberalizace; transfomace; ČD Cargo
Název práce: Analysis of the liberalization of rail freight in the Czech Republic in years 2006-2015
Autor(ka) práce: Karel, Tomáš
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Strejček, Ivo
Oponenti práce: Chmelová, Pavla
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bachelor thesis examines the effects of liberalization of rail freight in the Czech Republic in years 2006-2015 with emphasis on the dominant carrier ČD Cargo. It analyses the impact of the liberalization process on the increase of competition and market structure, and compares its form at the beginning of this process and after its completion. The introduction of the theoretical part is focused on the historical development of railway transport on the territory of the Czech Republic and the associated role of the state in this process. Further, it describes the institutional background of the Czech Railways and presents the main documents dealing with transport policy of the EU and the Czech Republic, which influence the legislation aimed at the liberalisation of the railway market. The economic theories focused on market design, especially on networks monopolies, market concentration and state interventions in the economy are also included. The practical part begins with a description of functioning of the railway infrastructure access and the price development of its use. The following analysis of the rail freight market implies that the changes in the volume of transportation are mainly caused by the onset of the economic crisis. The main part of the work analyzes the competition increase in the sector, the related decline in the market share of the dominant carrier and the most significant problems restricting it. The conclusion summarizes the main reasons leading to changes in the market and the ensuing consequences.
Klíčová slova: liberalization; rail transport; competition; transformation; state enterprise; network industries; ČD Cargo

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 2. 2016
Datum podání práce: 13. 5. 2016
Datum obhajoby: 30. 5. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/56608/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: