Potenciální sjednocení sazeb DPH v ČR

Název práce: Potenciální sjednocení sazeb DPH v ČR
Autor(ka) práce: Kučerová, Michaela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kubátová, Květa
Oponenti práce: Morávková, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá analýzou sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) z pohledu příjmů státního rozpočtu, dopadů na rozdělení příjmů ve společnosti a nákladů státního i soukromého sektoru. Mým cílem bylo zjistit, zda jednotná sazba DPH je z hlediska stanovených faktorů vhodnější pro aplikaci v České republice oproti jiným systémům sazeb DPH. V první části práce se snažím vysvětlit základní principy DPH a sazeb DPH. V následující kapitole se zaměřuji na vývoj legislativy upravující oblast DPH na úrovni EU a České republiky od roku 1993 do současnosti. V třetí části práci se zabývám komparativní analýzou systému DPH v České republice a Evropské Unii se zaměřením na sazby DPH a osvobození. V poslední části práce již pomocí vícekriteriální analýzy zjišťuji, zda mnou stanovené hypotézy ohledně systémů sazeb DPH je možné potvrdit, či vyvrátit.
Klíčová slova: daň z přidané hodnoty; harmonizace DPH; Lorenzova křivka; Giniho koeficient; sazby DPH; analýza; výnosy z DPH
Název práce: Potential unification of VAT rates in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Kučerová, Michaela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Kubátová, Květa
Oponenti práce: Morávková, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with an analysis of value added tax (VAT) -- from the point of view of state budget, the impact on income distribution in society and the costs of the state and private sector. My goal was to find out, if the single VAT rate is according to the set indicators more suitable for application in the Czech Republic compared to other systems of VAT rates. In the first part, I try to explain the basic principles of VAT and VAT rates. In the following chapter I focus on the development of legislation concerning VAT in the EU and in the Czech Republic from year 1993 until today. In the third party I make comparative analysis of VAT system in the Czech Republic and EU focus on VAT rates and exemptions. In the last part of my work I find out (using multi-criteria analysis), if my hypothesis regarding VAT rates I can confirm or not.
Klíčová slova: harmonization of VAT; analysis; Gini coefficient; VAT revenues; VAT rates; value added tax; Lorenz Curve

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 2. 2014
Datum podání práce: 30. 6. 2015
Datum obhajoby: 22. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/46672/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: