Využití cash poolingu ve veřejném sektoru

Název práce: Využití cash poolingu ve veřejném sektoru
Autor(ka) práce: Foglová, Lucie
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Procházka, David
Oponenti práce: Svoboda, Michal
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Předmětem diplomové práce "Využití cash poolingu ve veřejném sektoru" je analýza podstaty cash poolingu, charakteristika jak reálného tak fiktivního typu cash poolingu včetně jejich dalšího členění a zhodnocení výhod a nevýhod, které přináší jejich zavedení. Rozvedeny jsou i legislativní dopady se zaměřením na účetní a daňové aspekty v poslední kapitole práce. Součástí je i analýza produktů jak na trhu soukromého tak veřejného sektoru a jejich vzájemné porovnání. Blíže je specifikován veřejný sektor v rámci jeho základních odlišností od soukromého sektoru, tendencích ve vývoji a managementu, se zaměřením na veřejné rozpočty a vliv rozpočtových pravidel na hospodaření s peněžními prostředky. Na závěr jsou uvedeny dopady reálného a fiktivního cash poolingu do účetnictví v soukromém sektoru a fiktivního cash poolingu do účetnictví veřejného sektoru.
Klíčová slova: veřejný sektor; cash pooling; soukromý sektor; rozpočet; účtování o cash poolingu
Název práce: Use of cash pooling in the public sector
Autor(ka) práce: Foglová, Lucie
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Procházka, David
Oponenti práce: Svoboda, Michal
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The subject core of the thesis "Use of cash pooling in the public sector" is about analyzing the nature of cash pooling, the characteristic in both aspects: real and non-physical. The latter includes cash pooling as well as further divisions in order to assess the advantages and problems of introducing them. Within the thesis, there is also some legislative aspects focused on accounting and tax issues in the last chapter. It also contains analysis of products from private and public sector in the market and their compara;ison. The fundamental differences between the private and public sector is seen in details as well as the trend accordingly to the management development in public sector, with a focus on public budget plans and their consequences. Finally, it is featured the accounting transactions and statement: in the private sector regarding real and non-physical cash-pooling and in the public sector regarding only non-physical cash-pooling.
Klíčová slova: budget for public sector; the private sector; the public sector; accounting for cash pooling; cash pooling

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra finančního účetnictví a auditingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 6. 3. 2014
Datum podání práce: 15. 1. 2015
Datum obhajoby: 23. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/46863/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: