Připravenost zemí CEE na vstup do eurozóny

Název práce: Pripravenosť krajín CEE na vstup do eurozóny
Autor(ka) práce: Bartók, Juraj
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vejmělek, Jan
Oponenti práce: Pour, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Témou bakalárskej práce je makroekonomický pohľad na pripravenosť krajín strednej a východnej Európy vstúpiť do eurozóny. Prácu môžeme členiť na dve základné časti. Prvá časť je sústredená na rozlíšenie jednotlivých druhov konvergencie, zaoberá sa teoretickým rámcom pripravenosti krajín prijať spoločnú menu. Taktiež priblížuje konštrukciu kritérií potrebných plniť zo strany kandidátskych krajín a pozornosť venuje vzájomnej komparácii ekonomického poňatia pripravenosti krajiny s potrebou plniť konvergenčné kritériá. Druhá časti práce sa upriamuje na rozbor súčasného stavu rozoberaných krajín. Hodnotí kontinuálny vývoj z pohľadu viacerých makroekonomických ukazovateľov na zvolenej časovej rade. V súlade s ekonomickou teóriou pristupuje k empirickému pohľadu na synchronizáciu zvolených makroekonomických ukazovateľov krajín CEE a eurozóny. Bakalárska práca je zakončená hodnoteniami, ktoré sú postavené na základe empirických pozorovaní naprieč časovou radou.
Klíčová slova: konvergencia; ukazovateľ; CEE; HDP; vývoj
Název práce: Připravenost zemí CEE na vstup do eurozóny
Autor(ka) práce: Bartók, Juraj
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vejmělek, Jan
Oponenti práce: Pour, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tématem bakalářské práce je makroekonomický pohled na připravenost zemí střední a východní Evropy na vstup do eurozóny. Práci lze členit na dvě základní části. První část se soustředí na rozlišení jednotlivých druhů konvergence, zaobírá se teoretickým rámcem připravenosti zemí přijmout společnou měnu. Rovněž přibližuje konstrukci kritérií potřebných plnit ze strany kandidátských zemí a pozornost věnuje vzájemnému porovnání ekonomického pojetí připravenosti země s potřebou plnit konvergenční kritéria. Druhé část práce se zaměřuje na rozbor současného stavu rozebíraných zemí. Hodnotí kontinuální vývoj z pohledu více makroekonomických ukazatelů na zvolené časové řadě. V souladu s ekonomickou teorií přistupuje k empirickému pohledu na synchronizaci zvolených makroekonomických ukazatelů zemí CEE a eurozóny. Bakalářská práce je zakončena hodnoceními, které staví na základě empirických pozorování napříč časovou řadou.
Klíčová slova: ukazatel; HDP; konvergence; CEE; vývoj
Název práce: Readiness of the CEE countries in terms of joining the eurozone
Autor(ka) práce: Bartók, Juraj
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Vejmělek, Jan
Oponenti práce: Pour, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis is focused on the macroeconomic readiness of the CEE countries in terms of joining the eurozone. The thesis is divided into two main parts. The first one can be described as the differentiation between various convergences and deals with the theoretical basis of a country's readiness to join the eurozone. Attention is paid to the construction of the obligatory criterias, which are needed to be met by the candidate states and these criteria are compared with the theoretical basis of convergence. The second part covers the analysis of the current situation in chosen countries. The evaluation is based on the continous development in terms of macroeconomic indicators on the timeline of our choice. In accordance with the economic theory, the following step is the empirical view of the macroeconomic indicators readiness between the CEE and the eurozone. The bachelor thesis ends with evaluations of our own, which are supported by the empirical observations over the chosen timeline.
Klíčová slova: CEE; convergence; GDP; indicator; development

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 4. 2014
Datum podání práce: 15. 6. 2015
Datum obhajoby: 22. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/47669/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: