Dopady bankovní unie na bankovní sektor EU

Název práce: Dopady bankovej únie na bankový sektor EÚ
Autor(ka) práce: Bartová, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Blahová, Naděžda
Oponenti práce: Marková, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá reformami bankového sektora v Európskej únii - novými pravidlami obozretného podnikania známymi ako Bazilej III a vznikom bankovej únie, teda vznikom jednotného mechanizmu dohľadu na čele s ECB ako aj jednotného mechanizmu riešenia krízových situácií bánk. Poukazuje na zmeny, ktoré prinášajú a diskutuje, ako ovplyvnia ďalší vývoj bankového i finančného sektora v Európe, vrátane ich makroekonomických dopadov. Práca tiež analyzuje nové kapitálové požiadavky a ich vplyv na banky v rôznych členských štátoch, s dôrazom na ČR a SR. Sústreďuje sa na oblasť úverovania, vplyvu na malé otvorené ekonomiky, analyzuje ďalšiu nutnosť zjednocovania pravidiel a poukazuje na možné slabé miesta v systémoch rezolúcie a ochrany vkladov. Práca tým, že analyzuje najnovšie zmeny v regulácii a dohľade nad bankovým sektorom, by mala byť prínosom pre odbornú verejnosť, ktorá sa chce oboznámiť s týmito radikálnymi zmenami a ich dôsledkami na ďalší vývoj sektora.
Klíčová slova: bankový sektor; banková únia; kapitálová primeranosť; regulácia; ECB; dohľad
Název práce: Dopady bankovní unie na bankovní sektor EU
Autor(ka) práce: Bartová, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Blahová, Naděžda
Oponenti práce: Marková, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zaobírá reformami bankovního sektoru v Evropské unii -- novými pravidly obezřetného podnikání známými jako Basel III a vznikem bankovní unie, tedy vznikem jednotného mechanismu dohledu v čele s ECB jako i jednotného mechanismu řešení krizových situací bank. Poukazuje na změny, které přinášejí a diskutuje, jak ovlivní další vývoj bankovního i finančního sektoru v Evropě, včetně jejich makroekonomických dopadů. Práce též analyzuje nové kapitálové požadavky a jejich vliv na banky v různých členských státech, s důrazem na ČR a SR. Soustředí se na oblast úvěrování, vlivu na malé otevřené ekonomiky, analyzuje další nutnost sjednocování pravidel a poukazuje na možná slabá místa v systémech rezoluce a ochrany vkladů. Práce by měla být díky své analýze nejnovějších změn v regulaci a dohledu nad bankovním sektorem přínosem pro odbornou veřejnost, která se chce obeznámit s těmito radikálními změnami a jejich důsledky na další vývoj tohoto sektoru.
Klíčová slova: dohled; bankovní sektor; bankovní unie; regulace; ECB; kapitálová přiměřenost
Název práce: The impacts of the banking union on the EU's banking sector
Autor(ka) práce: Bartová, Zuzana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Blahová, Naděžda
Oponenti práce: Marková, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis deals with the reforms of banking sector in the European Union - new rules of prudent behaviour, which are known as Basel III and the foundation of the Banking Union, what means the introduction of the single supervision mechanism headed by the European Central Bank as well as single resolution mechanism for the resolution of eventual bank crisis. It shows the changes, which are brought about and discusses the impact on further developments of the European banking and financial sectors including macroeconomic consequences. The thesis also analyses new capital requirements and their impact on banks in several EU member states, with a focus on the Czech Republic and Slovakia. It concentrates on lending, the influence on small open economics, analyses further need to harmonise rules and shows possible weak points in the resolution mechanism and deposit. The thesis deals with new phenomena in the regulation and supervision of the banking sector therefore it is a contribution for experts who want to be informed about the new radical changes and their consequences on the further banking sector developments.
Klíčová slova: regulation; ECB; banking sector; capital adequacy; banking union; supervision

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 5. 2014
Datum podání práce: 29. 5. 2015
Datum obhajoby: 18. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/47826/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: