Modely řízení zásob - Aplikace optimalizačních metod v maloobchodním řetězci

Název práce: Modely riadenia zásob - Aplikácia optimalizačných metód v maloobchodnom reťazci
Autor(ka) práce: Leová, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Odintsov, Kirill
Oponenti práce: Borovička, Adam
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Pre účely riadenia zásob bola vyvinutá rada teoretických modelov. Hoci stochastické modely zásob predpokladajú, že dopyt je náhodná veličina, pri odhade jeho stredných hodnôt väčšina z nich neberie do úvahy možnosť sezónneho charakteru dopytu vrámci jednotlivých období. Práca sa zaoberá optimalizáciou riadenia zásob maloobchodnej predajne s potravinami. Očakávaná úroveň dopytu je odhadnutá použitým regresného modelu so zahrnutím sezónnej zložky. Uvažuje tri typy pravdepodobnostného rozdelenia dopytu: normálne, Poissonovo a gamma. Nákladová štruktúra pritom nie je dostupná, preto je cieľom práce minimalizácia veľkosti objednávky za splnenia kritéria na maximálnu kapitálovú záťaž, minimálnu úroveň obsluhy a minimálny zisk. Po definovaní matematického modelu sú obmedzujúce podmienky zlinearizované a úloha je prevedená na lineárny program, ktorý je vyriešený za pomoci solvera lpSolve. Model je aplikovateľný na široké spektrum prípadov, kedy nie je k dispozícií dostatok údajov o nákladoch na zásoby.
Klíčová slova: Riadenie zásob; Lineárne programovanie; Optimalizácia
Název práce: Modely řízení zásob - Aplikace optimalizačních metod v maloobchodním řetězci
Autor(ka) práce: Leová, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Odintsov, Kirill
Oponenti práce: Borovička, Adam
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Pro účely řízení zásob byla vyvinutá řada teoretických modelů. Ač stochastické modely zásob předpokládají, že poptávka je náhodná veličina, při odhadu její středních hodnot většina z nich nebere v úvahu možnost sezónního charakteru v rámci jednotlivých období. Práce se zabývá optimalizací systému řízení zásob maloobchodní prodejny potravin. Očekávaná úroveň poptávky je odhadnutá za pomoci regresního modelu se zahrnutím sezónní složky. Uvažujeme tři typy pravděpodobnostního rozdělení poptávky: normální, Poissonovo a gamma. Nákladová struktura přitom není dostupna, proto je za cíl práce zvolena minimalizace velikosti objednávky. Po definici matematického modelu jsou podmínky zlinearizované a úloha je provedená na lineární program, který je řešen za pomoci solveru lpSolve. Model je aplikovatelný na široké spektrum případů, kdy není k dispozici dostatek informací o nákladech na zásoby.
Klíčová slova: Optimalizace; Lineární programování; Řízení zásob
Název práce: Inventory models - application of optimization methods in retail chain
Autor(ka) práce: Leová, Zuzana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Odintsov, Kirill
Oponenti práce: Borovička, Adam
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
For the purpose of inventory management has been developed a large scale of theoretical models. Despite the assumption of demand uncertainty, most of the models do not count with a possibility of seasonal character of demand within-review period. The paper deals with an optimization of inventory management of in grocery retailing. The expected value of the demand is estimated using a simple regression model with an inclusion of possible seasonal effects. There are three types of probability distributions considered: normal, Poisson and gamma. The cost structure, cause of its incompleteness, cannot be included to the final model. Therefore the different approach is used: minimization of order as an objective and constraints for maximal capital, minimal level of demand satisfaction and minimal profit. After definition of mathematical model are constrains simplified to a linear form and the problem is solved as a linear program using lpSolve solver. The model is applicable to large scale of cases, where the cost structure is not sufficiently available.
Klíčová slova: Optimization; Inventory management; Linear programming

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 6. 2014
Datum podání práce: 2. 6. 2015
Datum obhajoby: 24. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/48233/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: