Využití nutričního problému v praxi

Název práce: Využití nutričního problému v praxi
Autor(ka) práce: Vaterka, Marek
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kuncová, Martina
Oponenti práce: Dlouhá, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca sa venuje tvorbe denného výživového plánu, ktorý musí spĺňať určité nutričné požiadavky s využitím metód lineárneho programovania. Prvá kapitola sa zaoberá teóriou lineárneho programovania. Je v nej popísaný postup využívaný pri riešení rozhodovacieho problému a popis nutričného, zmiešavacieho problému a rozdiel medzi nimi. Ďalšia časť sa zaoberá ľudskou výživou a významom jednotlivých živín pre ľudský organizmus. Nasleduje ekonomický model reálneho problému, podľa ktorého je formulovaný matematický model úlohy, ktorý je následne riešený pomocou doplnku Riešiteľ v MS Excel v celočíselnej aj neceločíselnej podobe. Ďalej nasleduje riešenie modelu pre ďalší deň s upravenými podmienkami, ktoré zabezpečujú, aby sa v pláne nevyskytovali jedlá z plánu na predchádzajúci deň s následnou interpretáciou. V závere práce je zhrnutie a zhodnotenie celej práce. Prínosom práce je nezvyčajné prepojenie tvorby výživového plánu s modernými postupmi, ktoré zjednodušujú zostavovanie takýchto plánov.
Klíčová slova: ľudská výživa; nutričný problém; denný výživový plán; lineárne programovanie
Název práce: Využití nutričního problému v praxi
Autor(ka) práce: Vaterka, Marek
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kuncová, Martina
Oponenti práce: Dlouhá, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se věnuje tvorbě denního výživového plánu, který musí splňovat určité nutriční požadavky s využitím metod lineárního programování. První kapitola se zaobírá teorií lineárního programování. Je v ní popsaný postup využitý při řešení rozhodovacího problému a popis nutričního, směšovacího problému a rozdíl mezi nimi. Další část se zaobírá lidskou výživou a významem jednotlivých živin pro lidský organismus. Následuje ekonomický model reálného problému, podle něhož je formulován matematický model úlohy, který je následně řešen pomocí doplňku Řešitel v MS Excel v celočíselné i neceločíselné podobě. Dále následuje řešení modelu pro další den s upravenými podmínkami, které zabezpečují, aby se v plánu nevyskytovala jídla z plánu na předcházející den s následující interpretací. V závěru práce je shrnutí a zhodnocení celé práce. Přínosem práce je neobvyklé propojení tvorby výživového plánu s moderními postupy, které zjednodušují sestavování plánů tohoto typu.
Klíčová slova: denní výživový plán; lidská výživa; nutriční problém; lineární programování
Název práce: Application of Nutritive Problem in Use
Autor(ka) práce: Vaterka, Marek
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kuncová, Martina
Oponenti práce: Dlouhá, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis is devoted to the formation of the daily nutritional plan, which must meet specific nutritional requirements using linear programming methods. The first chapter deals with the theory of linear programming. It contains descriptions of the procedure used to solve the problem of the decision and a description of nutritive, mixing problem and the difference between them . The following section discusses human nutrition and the importance of individual nutrients for the human body. Followed by the economic model of the real problem, which is formulated by the mathematical model of a task that is then handled by the add- solver in MS Excel in integer and fractional format. This is followed by the model solving for the next day with modified conditions which ensures that the plan would not contain the meals from the previous day's plan with subsequent interpretation. In conclusion there is a summary and evaluation of the whole work. The benefit of this work is an unusual connection of the formation of the nutritional plan with modern methods that simplifies the establishment of such plans.
Klíčová slova: linear programming; daily nutritional plan; human nutrition; nutritive problem

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 6. 2014
Datum podání práce: 9. 5. 2015
Datum obhajoby: 25. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/48346/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: