Ekologické daně v EU a vývoj ekologického zdanění na Slovensku

Název práce: Ekologické daně v EU a vývoj ekologického zdanění na Slovensku
Autor(ka) práce: Omastová, Mária
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vítek, Leoš
Oponenti práce: Martínková, Lenka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca sa zaoberá štatistickou analýzou výnosov z ekologických daní v EÚ27 v období 2002-2012. Zároveň je pozornosť kladená vývoju ekologického zdanenia na Slovensku v rokoch 2008-2014. Cieľom práce je analyzovať vývoj výnosov z ekologických daní v EÚ 27 použitím vybraných ukazovateľov popisnej štatistiky. Čo sa týka Slovenska, cieľom je popísať nastané zmeny vo výnosoch z ekologických daní. Práca je členená na dva základné celky. V prvom rade obsahuje teoretické vymedzenie ekologických daní. V rámci harmonizácie ekologických daní v Európskej únii sú definované ich konštrukčné prvky. Práca sa ďalej venuje ekologickej politike ochrany životného prostredia. Na teoretickú časť nadväzuje analýza výnosov z ekologických daní v EÚ. Využité sú ukazovatele miery polohy, miery variability a miery šikmosti a špicatosti. Záver práce je venovaný súhrnnej interpretácii uskutočnených výpočtov. Na základe vypočítaných údajov je možné interpretovať vývoj výnosov z ekologických daní pomocou ukazovateľov popisnej štatistiky.
Klíčová slova: Slovenská republika; Európska únia; popisná štatistika; vývoj; ekologické dane; daňové výnosy
Název práce: Ekologické daně v EU a vývoj ekologického zdanění na Slovensku
Autor(ka) práce: Omastová, Mária
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vítek, Leoš
Oponenti práce: Martínková, Lenka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabývá statistickou analýzou výnosů z ekologických daní v EU 27 v období 2002 - 2012. Zároveň je pozornost kladena vývoji ekologického zdanění na Slovensku v letech 2008 - 2014. Cílem práce je analyzovat vývoj výnosů z ekologických daní v EU 27 použitím vybraných ukazatelů popisné statistiky. Co se týče Slovenska, cílem je popsat vzniklé změna ve výnosech z ekologických daní. Práce je členěna na dva základní celky. V první řadě obsahuje teoretické vymezení ekologických daní. V rámci harmonizace ekologických daní v Evropské unii jsou definovány jejich konstrukční prvky. Práce se dále věnuje ekologické politice životního prostředí. Na teoretickou část navazuje analýza výnosů z ekologických daní v EU. Využité jsou ukazatele míry polohy, míry variability a míry šikmosti a špičatosti. Závěr práce je věnován souhrnné interpretaci provedených výpočtů. Na základě vypočtených údajů lze interpretovat vývoj výnosů z ekologických daní pomocí ukazatelů popisné statistiky.
Klíčová slova: daňové výnosy; popisná statistika; ekologické daně; vývoj; Slovenská republika; Evropská unie
Název práce: Environmentally related taxes in the EU and the development of environmental taxation in Slovakia
Autor(ka) práce: Omastová, Mária
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Vítek, Leoš
Oponenti práce: Martínková, Lenka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with statistical analysis of revenue from environmentally related taxes of the EU 27 during the period 2002-2012. The same attention is paid to the development of environmental taxation in Slovakia during 2008-2014. The aim of this thesis is to analyze the development of revenue from environmental taxes in the EU 27 using selected indicators of descriptive statistics. Further focus of this thesis is description of changes occurred in revenue from environmental taxes in Slovakia. The thesis is divided into two basic parts. First part contains the theoretical definition of environmental taxes. In the context of harmonization in the European Union, there are defined elements of environmental taxes. The thesis also pays attention to environmental policy. The theoretical part is followed by the analysis of revenue from environmental taxes in the EU 27. There are used the measures of location, measures of variability and indicators of kurtosis and skewness. In conclusion there is a summary of achieved results. With this thesis there is a possibility to describe the development of revenue from environmental taxes using indicators of descriptive statistics.
Klíčová slova: the European Union; descriptive statistics; development; tax revenue; environmentally related taxes; Slovak Republic

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 12. 2014
Datum podání práce: 15. 5. 2015
Datum obhajoby: 24. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/50459/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: