Vliv změn sazeb spotřební daně na alkohol na výběr této daně v ČR mezi roky 2005 a 2014

Název práce: Vliv změn sazeb spotřební daně na alkohol na výběr této daně v ČR mezi roky 2005 a 2014
Autor(ka) práce: Šoman, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ševčík, Miroslav
Oponenti práce: Loužek, Marek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce je analýzou, která řeší zvýšení sazeb spotřební daně na alkohol a vliv na její výběr mezi lety 2005 až 2014 v České republice. Zvýšení sazeb spotřebních daní na alkohol vešlo v platnost od 1.1. 2010. Práce se zaměřuje na trh tzv. "tvrdého alkoholu", piva a vína. Cílem práce je zjistit, zdali zvýšení sazeb spotřební daně na alkohol, během sledovaného období, vedlo ke zvýšení příjmů státního rozpočtu či nikoliv. Z empirických dat vyplývá, že zvýšení sazeb spotřebních daní na alkohol, vedlo ke zvýšení daňových příjmů do státního rozpočtu České republiky, avšak ne o tolik, jak bylo původně odhadováno. Zároveň zvýšení sazeb spotřebních daní na alkohol vedlo ke snížení spotřeby alkoholických produktů. V roce 2010 klesla spotřeba alkoholických produktů o 3,98 % oproti roku 2009. Tato práce řeší také vliv zákonů na boj s černým trhem. Největší vliv na boj s černým trhem má zákon č. 676/2004 Sb., o povinném značení lihu. Tento zákon zefektivnil výběr daní do státního rozpočtu. Práce se zabývá vlivem změny sazeb spotřebních daní na alkohol na hospodaření jednoho nejmenovaného výrobního podniku. U daného výrobního podniku došlo k poklesu prodejů o 14 % v roce 2010. Práce přinesla komplexní pohled na aktuální situaci na trhu s alkoholickými produkty v České republice.
Klíčová slova: spotřeba alkoholu; spotřební daň; státní rozpočet; alkohol
Název práce: Effect of changes in excise tax rates on alcohol on this charge in the Czech Republic between years 2005 - 2014
Autor(ka) práce: Šoman, Michal
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Ševčík, Miroslav
Oponenti práce: Loužek, Marek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The thesis analysis effects of an increase in excise tax rates on alcohol on income to the national budget of the Czech republic from year 2005 till year 2014. An increase in excise tax rates on alcohol became valid from the 1st of January 2010. The thesis concentrates on spirits, beer and wine market. The main target of this thesis is whether the increase in excise tax on alcohol increased income to the national budget. Empirical data shows that the increase in excise tax rates on alcohol led to an increase in tax revenues to the national budget of the Czech republic, but not so much as originally estimated. Increase in excise tax rates on alcohol led to a reduction in the consumption of alcoholic beverages. In the year 2010, consumption of alcoholic beverages fell by 3.98 % compared to the year 2009. The thesis also analysis an impact of laws on the struggle with the black market.The biggest influence on the struggle with the black market has act no. 676/2004 coll., on the compulsory labeling of spirits. This act has positive influence on effective income to the national budget. The thesis analysis effects of an increase in excise tax rates on alcohol on economic situation of the unnamed distillery. According this situation distillery had lower turnover by 14 % in year 2010. The thesis has brought a comprehensive view of the current situation on the market of alcoholic beverages in the Czech republic.
Klíčová slova: consumption of alcohol; alcohol; national budget; excise tax

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 1. 2015
Datum podání práce: 22. 5. 2015
Datum obhajoby: 10. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/50834/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: