Komparace aktuálních problémů veřejného dluhu ČR a SR

Název práce: Komprácia aktuálnych problémov verejného dlhu ČR a SR
Autor(ka) práce: Kvasnová, Martina
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Izák, Vratislav
Oponenti práce: Mikušová, Pavla
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Predmetom bakalárskej práce s názvom ,,Komparácia aktuálnych problémov verejného dlhu ČR a SR" bolo porovnať vývoj verejného dlhu Českej a Slovenskej republiky. Vývoj týchto krajín bol skúmaný v období rokov 1995 až 2014. V práci sa v každom roku konkrétne vyšpecifikovali faktory, ktoré sa významnou mierou podieľali na výške zadlženia. Ďalším predmetom práce bola analýza faktorov, kde sa skúmali vplyvy a dopady na výšku verejného dlhu v relatívnom vyjadrení. Na základe vyžitia rovnice, ktorá obsahovala primárny deficit a vzťah medzi tempom rastu HDP a úrokovou mierou sa dospelo k zaujímavým výsledkom, že veľký význam má vzťah medzi tempom rastu HDP a úrokovou mierou, kedy sa dá povedať, že tempo rastu HDP zmierňuje rastúce zadlženie vyjadrené v pomere k HDP. V závere práce sú uvedené vlastné odporúčania k riešenej problematike.
Klíčová slova: úroková miera; primárny deficit; rozpočtový deficit; verejný dlh; tempo rastu HDP
Název práce: Komparace aktuálních problémů veřejného dluhu ČR a SR
Autor(ka) práce: Kvasnová, Martina
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Izák, Vratislav
Oponenti práce: Mikušová, Pavla
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Předmětem bakalářské práce s názvem ,,Komparace aktuálních problémů veřejného dluhu ČR a SR" bylo porovnat vývoj veřejného dluhu České a Slovenské republiky. Vývoj těchto zemí byl zkoumán v období let 1995 až 2014. V práci se v každém roce konkrétne vyšpecifikovali faktory, které se významnou měrou podíleli na výši zadlužení. Dalším předmětem práce byla analýza faktorů, kde se zkoumaly vlivy a dopady na výši veřejného dluhu v relativním vyjádření. Na základě vyžití rovnice, která obsahovala primární deficit a vztah mezi tempem růstu HDP a úrokovou mírou se dospělo k zajímavým výsledkům, že velký význam má vztah mezi tempem růstu HDP a úrokovou mírou, kdy se dá říci, že tempo růstu HDP zmírňuje rostoucí zadlužení vyjádřené v poměru k HDP. V závěru práce jsou uvedeny vlastní doporučení k řešené problematice.
Klíčová slova: veřejný dluh; tempo rastu HDP; úroková míra; rozpočtový deficit; primární deficit
Název práce: Comparison of Current Issues of Public Debt in Czech Republic and Slovakia
Autor(ka) práce: Kvasnová, Martina
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Izák, Vratislav
Oponenti práce: Mikušová, Pavla
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of bachelor thesis ,,Comparison of Current Issues of Public Debt in Czech Republic and Slovakia" is to analyze the evolution of the public debt in these countries and define main factors and aspects standing behind the public debt in years 1995 -- 2014. This thesis briefly discusses opinions of different authors on this topic. It is divided into theoretical and analytical part. Theoretical part specifies causes of existence of public debt and certain possible solutions. Besides the evolution of the public debt, it is also examines the influence of European integration and its possible impacts on the public debt. Regarding the mathematic and general methods, there are several interesting results to be found in this thesis. The most influential factors of the public dent in Czech Republic as well as in Slovakia are budget deficit, interest rate and GDP. Another essential issue is the connection between the GDP growth and the interest rate because, according to the results, the GDP growth slows down growing indebtedness. The influence of European Union in general is also an issue to be mentioned. In the very end of this thesis there are several possible recommendations how to alternatively decrease the public debt.
Klíčová slova: interest rate; primary deficit; budget deficit; public debt; GDP growth

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 2. 2015
Datum podání práce: 7. 6. 2015
Datum obhajoby: 24. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/51071/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: