Alokace nákladů v konkrétním podniku

Název práce: Alokácia nákladov v konkrétnom podniku
Autor(ka) práce: Michalský, Martin
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Šiška, Ladislav
Oponenti práce: Knorová, Kateřina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca je zamerané na popis a následné kritické zhodnotenie problematiky priradenia nákladov v konkrétnom podniku pôsobiacom v oblasti developmentu, čiže výstavby a predaja, prípadne prenájmu komerčných nehnuteľností. Práca zároveň dáva odpoveď na niekoľko kľúčových výskumných otázok ako napríklad: "Akým spôsobom dochádza k priraďovaniu nepriamych nákladov jednotlivým výkonom?", "Je tento spôsob efektívny?". Po samotnom zhodnotení sa práca venuje návrhu optimalizácie súčasného systému pomocou metódy ABC a vyčísleniu dopadu tejto optimalizácie a ďalej optimalizácie tohto systému na základe upraveného kalkulačného vzorca. oproti súčasnému spôsobu priradenia nepriamych nákladov, ktorý využíva metódu prostého delenia a prirážkovú metódu. Oba spôsoby sú ilustrované na vzorových príkladoch vychádzajúcich priamo z interných údajov podniku. Aplikáciou oboch metód došlo k spresneniu kalkulácie a zároveň k preneseniu nákladov medzi jednotlivými výkonmi v rozdielnom procese výroby.
Klíčová slova: nepriame náklady; ABC metóda; alokácia nákladov
Název práce: Alokace nákladů v konkrétním podniku
Autor(ka) práce: Michalský, Martin
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Šiška, Ladislav
Oponenti práce: Knorová, Kateřina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce je zaměřená na popis a následné kritické zhodnocení problematiky přiřazení nákladů v konkrétním podniku působícím v oblasti developmentu, neboli výstavby a prodeje, případně pronájmu komerčních nemovitostí. Práce také dává odpovědi na několik klíčových výzkumných otázek, jako například: "Jakým způsobem dochází k přiřazování nepřímých nákladů jednotlivým výkonům?", "Je tento způsob efektivní?". Po samotném zhodnocení se práce věnuje návrhu optimalizace současného systému pomocí metody ABCa pomocí úpravy současné podoby kalkulačního vzorce. Následně je vyčíslen dopad této optimalizace oproti současnému způsobu přiřazení nepřímých nákladů, který využívá metodu prostého dělení a přirážkovou metodu. Oba způsoby jsou ilustrované na vzorových příkladech vycházejících přímo z interních dat podniku. Aplikací obou metod došlo ke zpřesnění kalkulace a zároveň k přenesení nákladů mezi jednotlivými výkony v rozdílných etapách tvorby produktu.
Klíčová slova: nepříme náklady; ABC metóda; alokace nákladů
Název práce: Cost allocation of particular enterprise
Autor(ka) práce: Michalský, Martin
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Šiška, Ladislav
Oponenti práce: Knorová, Kateřina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Thesis focuses on description and critical analysis of cost assignment for company dealing in real estate development. It comes with answers to key questions as for example: "How to assign indirect costs to individual projects?" and "Is this process effective?". Analysis is followed by two suggestions for optimization of actual method of assigning indirect costs and calculation of its impact compared to actual status. In optimization process is instead of currently used method of simple division and absorption costing applied the first so called ABC method and second based on improvement of current cost model. Both approaches are illustrated on model examples with real data from company's internal documents. Application of both optimizing methods brings more accurate results and transfers costs between individual projects and individual phases of product development.
Klíčová slova: indirect costs; ABC method; cost allocation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra manažerského účetnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 2. 2015
Datum podání práce: 3. 6. 2015
Datum obhajoby: 23. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/51320/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: