Diskriminácia žien vo vybraných krajinách EU

Název práce: Diskriminácia žien vo vybraných krajinách EU
Autor(ka) práce: Hlubová, Nikola
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Macáková, Libuše
Oponenti práce: Nečadová, Marta
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá rovným zaobchádzaním a diskrimináciou žien vo vybraných krajinách Európskej únie (Česká republika, Dánsko, Luxembursko a Poľsko) od roku 2006 do roku 2014. Práca je rozdelená na teoretickú a praktickú časť. V teoretickej časti sa rozoberajú všeobecné informácie, ktoré sa týkajú rovnosti, diskriminácie a Global Gender Gap Reportu, vysvetľujú sa ich jednotlivé formy a metódy výpočtu, ktoré sú následne využívané v praktickej časti. V praktickej časti sú teoretické poznatky využité v praxi pre zistenie miery diskriminácie vo vybraných krajinách EÚ. Kapitoly sú delené podľa jednotlivých subindexov GGGI. V závere práce je zhrnutie a zhodnotenie miery diskriminácie žien a navrhnuté opatrenia, ktoré by mohli docieliť rovnosť medzi mužmi a ženami.
Klíčová slova: Rovnosť; diskriminácia; Global Gender Gap Report, ; Global Gender Gap Index
Název práce: Diskriminácia žien vo vybraných krajinách EU
Autor(ka) práce: Hlubová, Nikola
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Macáková, Libuše
Oponenti práce: Nečadová, Marta
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá rovným zacházením a diskriminací žen ve vybraných zemích Evropské unie (Česká republika, Dánsko, Lucembursko a Polsko) od roku 2006 do roku 2014. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se rozebírají obecné informace, které se týkají rovnosti, diskriminace a Global Gender Gap Reportu, vysvětlují se jejich jednotlivé formy a metody výpočtu, které jsou následně využívány v praktické části. V praktické části jsou teoretické poznatky využity v praxi pro zjištění míry diskriminace ve vybraných zemích EU. Kapitoly jsou dělené podle jednotlivých dílčích indexů GGGI. V závěru práce je shrnutí a zhodnocení míry diskriminace žen a navržená opatření, která by mohla docílit rovnost mezi muži a ženami.
Klíčová slova: Rovnost; diskriminace; Global Gender Gap Report; Global Gender Gap Index
Název práce: Discrimination against women in selected EU countries
Autor(ka) práce: Hlubová, Nikola
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Macáková, Libuše
Oponenti práce: Nečadová, Marta
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Thesis deals with equal treatment and discrimination against women in selected European countries (Czech Republic, Denmark, Luxembourg and Poland) from 2006 to 2014. The work is divided into theoretical and practical part. The theoretical part discusses general information relating to equality, discrimination and Global Gender Gap Report, explains the different forms and methods of calculation, which are subsequently used in the practical part. In the practical part the theoretical knowledge used in practice to determine extent of discrimination in selected EÚ countries. Chapters are divided by individual subindices GGGI. In conclusion is a summary and assessment of the extent of discrimination against women and proposed measures that would achieve equality between men and women.
Klíčová slova: Equality; Global Gender Gap Report; discrimination; Global Gender Gap Index

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra mikroekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 2. 2015
Datum podání práce: 24. 5. 2015
Datum obhajoby: 18. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/51502/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: