PRAŽSKÉ KAVÁRNY, JEJICH KULTURNÍ A SPOLEČENSKÝ PŘÍNOS

Název práce: PRAŽSKÉ KAVÁRNY, JEJICH KULTURNÍ A SPOLEČENSKÝ PŘÍNOS
Autor(ka) práce: Nguyenová, Ngoc Huyen
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Hucková, Barbara
Oponenti práce: Malcová, Zuzana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce pojednává o fenoménu pražských kaváren a jejich kulturním a společenském přínosu. Měla by sloužit jako ucelený pohled na pražské kavárenství v minulosti a dnes, znázornit tendence jeho vývoje. Teoretickým zakotvením práce by měla být přiblížena role kaváren v minulosti. Analýzou tradičních prvorepublikových kaváren poukáže na změnu jejich postavení v životě městské společnosti. Na základě výstupů z dotazníkového šetření jsou vyvozeny preference a postoje obyvatel Prahy ke zdejším kavárnám a jejich kulturní nabídce, a zároveň role kaváren v životě současné městské společnosti. Rozhovory se zaměřují na vybrané kavárníky a jejich podniky, na roli kavárníků jakožto obnovitelů kulturního ducha kaváren. Prostor je téže věnován socioekonomickému vlivu pražských kaváren na jejich okolí.
Klíčová slova: společnost; kavárna; Praha; kultura
Název práce: Prague coffee houses, their cultural and social contribution
Autor(ka) práce: Nguyenová, Ngoc Huyen
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Hucková, Barbara
Oponenti práce: Malcová, Zuzana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis focuses on a phenomenon of Prague coffee houses and their cultural and social contribution. It should serve as a comprehensive view on Prague coffee-house culture in past and present, tendencies of its evolution. It will showcase with use of theoretical references a role of coffee houses in the past. By analyzing the traditional first-republic coffee houses, it intends to point out a change of their position in the life of urban society. Based on evaluation of the questionnaire survey it will deduce preferences and stances of residents of Prague towards local coffee houses and their cultural offer. Within the interviews, it focuses on concrete café owners and their coffee houses, a role of café owners as innovators of cultural spirit of coffee houses. A part of this thesis is also dedicated to the socioeconomic impact of Prague coffee houses on their environs.
Klíčová slova: coffee house; Prague; culture; society

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Arts Management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra Arts managementu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 2. 2015
Datum podání práce: 31. 5. 2015
Datum obhajoby: 18. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/51700/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: