Analýza efektivity a solidárnosti irského penzijního systému na čtyři modelové skupiny obyvatelstva a jeho finanční náročnost (2004 - 2014)

Název práce: Analýza efektivity a solidárnosti irského penzijního systému na čtyři modelové skupiny obyvatelstva a jeho finanční náročnost (2004 - 2014)
Autor(ka) práce: Kunzová, Aneta
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Brabec, Petr
Oponenti práce: Rybáček, Miroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce se zabývá analýzou výhodnosti irského penzijního systému pro čtyři modelové skupiny obyvatel, přičemž je také pozorována finanční náročnost systému a jeho dlouhodobá udržitelnost. Pomocí metody analýzy a rešerše literatury docházím k závěru, že irský penzijní systém je v některých ohledech zajímavým vzorem pro českou penzijní reformu. Zejména jeho celkovým fungováním pobídek a podpory občanů, aby si spořili na důchod sami, a nespoléhali se pouze na pomoc státu, ať už je to zajišťováno formou daňových stimulů nebo relativně nízkou úrovní státního důchodu. Dále je analyzována jeho finanční náročnost a dlouhodobá udržitelnost, která se ukázala, že je na úkor nízkého náhradového poměru zejména pro vyšší příjmové skupiny obyvatel. Hlavním výstupem mé práce je zhodnocení dopadů na jednotlivé jedince, kde se ukazuje, že irský penzijní systém je velmi solidární.
Klíčová slova: důchod; náhradový poměr; Irská republika; penzijní systém; demografie; sociální zabezpečení
Název práce: Analysis of efficiency and solidarity of the Irish pension system on four models of the population and its financial demands (2004 - 2014)
Autor(ka) práce: Kunzová, Aneta
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Brabec, Petr
Oponenti práce: Rybáček, Miroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Thesis analyses the advantages of the Irish pension system for the four model groups and it is also observed in the financial performance of the system and its long-term sustainability. Thanks to methods of analysis and literature review, whereupon I conclude that the Irish pension system is in some aspects an interesting pattern for Czech pension reform. In particular it is overall functioning of incentives and support for people to save money for their retirement themselves and not rely solely on the state, which is provided in the form of tax incentives and relatively low level of state pension. Furthermore, it is analysed the cost and long-term sustainability, which proved that it is at the expense of low replacements rates particularly for higher income groups. The main outcome of my work is to evaluate the impact on individual, where it appears that the Irish pension system is very solidary.
Klíčová slova: social security; demography; pension system; The Irish Republic; pension; replacementrates

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 3. 2015
Datum podání práce: 15. 5. 2015
Datum obhajoby: 24. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/51915/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: