Úloha obchodního cestujícího - případová studie

Název práce: Úloha obchodného cestujúceho – prípadová štúdia
Autor(ka) práce: Kramárová, Katarína
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pelikán, Jan
Oponenti práce: Fábry, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá aplikáciou modelov okružných úloh na príklade z praxe. Konkrétne trás obchodných zástupcov firmy REMA TIP TOP INCO - SK s. r. o. Cieľom je optimalizácia týchto trás z hľadiska minimalizácie časov potrebných na prejdenie vzdialenosti medzi zákazníkmi a na obslúženie zákazníkov. Pričom je nutné dodržať časové obmedzenie na pracovnú dobu obchodných zástupcov. V prvej kapitole je teoretický popis okružných a rozvozných úloh. V druhej kapitole sú predstavené najznámejšie heuristické metódy pre okružné a rozvozné úlohy. Tretia kapitola je venovaná konkrétnemu problému. K nájdeniu riešeniu sú použité matematické modely rozvozných úloh. Pre vypočítanie optimalizačných trás sa využíva optimalizačný software MPL for Windows a heuristická metóda najbližšieho suseda. Výsledky sú interpretované na záver.
Klíčová slova: problém obchodného cestujúceho; VBA; metóda najbližšieho suseda; MPL for Windows; rozvozná úloha
Název práce: Úloha obchodního cestujícího - případová studie
Autor(ka) práce: Kramárová, Katarína
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pelikán, Jan
Oponenti práce: Fábry, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá aplikací modelů okružních úloh na příkladu z praxe. Konkrétně tras obchodních zástupců firmy REMA TIP TOP INCO - SK s. r. o. Cílem je optimalizace těchto tras z hlediska minimalizace časů potřebných na ujetí vzdálenosti mezi zákazníky a na obsloužení zákazníků. Přičemž je nutné dodržet časové omezení na pracovní dobu obchodních zástupců. V první kapitole je teoretický popis okružních a rozvozních úloh. Ve druhé kapitole jsou představeny nejznámější heuristické metody pro okružní a rozvozní úlohy. Třetí kapitola je věnována konkrétnímu problému. K nalezení řešení jsou použity matematické modely rozvozních úloh. Pro výpočet optimálních tras se využívá optimalizační software MPL for Windows a heuristická metoda nejbližšího souseda. Výsledky jsou interpretovány v závěru.
Klíčová slova: úloha obchodního cestujícího; VBA; metoda nejbližšího souseda; MPL for Windows; rozvozní úloha
Název práce: Traveling Salesman Problem - A Case Study
Autor(ka) práce: Kramárová, Katarína
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Pelikán, Jan
Oponenti práce: Fábry, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor thesis deals with application of models of routing problems on a real problem. Specifically routes for salesmen of the company REMA TIP TOP INCO - SK s. r. o. The goal is to optimize these distributional routes in terms of minimizing the time required for the traveling and serving the customers. It is also necessary to working hours of salesmen. The first chapter is a theoretical description of the traveling salesman problem and vehicle routing problem. The second chapter presents the best known heuristic methods for these problems. The third chapter is dedicated to the real problem. The solutions are calculated with the use of the optimization software MPL for Windows and the nearest neighbour algorithm. The results are interpreted at the end.
Klíčová slova: traveling salesman problem; vehicle routing problem; MPL for Windows; the nearest neighbour algorithm; VBA

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Statistika a ekonometrie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 3. 2015
Datum podání práce: 10. 6. 2015
Datum obhajoby: 25. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/52066/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: