Analýza energetické revoluce Německa

Název práce: Analýza energetickej revolúcie Nemecka
Autor(ka) práce: Škripková, Monika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Müller, Štěpán
Oponenti práce: Dvořák, Antonín
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto bakalárskej práce je v prvom rade podať ucelený pohľad na energetickú politiku Nemecka s ohľadom na vývoj v minulosti, ktorý výrazne ovplyvnil jej súčasnú podobu, a výhľadom do budúcnosti, pričom sa zohľadnia ako ekonomické, tak aj politické aspekty. Druhá kapitola je venovaná energetickej revolúcii Nemecka, datovanej od výbuchu jadrovej elektrárne vo Fukušime, a zmenám, ktoré táto revolúcia priniesla, najmä v oblasti razantného energetického prechodu na obnoviteľné zdroje. Tretia kapitola sa sústreďuje na dopad tohto prechodu na nemecké obyvateľstvo, jednak z pohľadu domácností, a jednak z pohľadu výrobcov, a zároveň zisťuje, či tento prechod na obnoviteľné zdroje energie môže predstavovať perspektívu pre vybrané krajiny.
Klíčová slova: Energetická revolúcia; Nemecko; Obnoviteľné zdroje energie; Energiewende; Jadrová energia; Fosílne palivá
Název práce: Analýza energetické revoluce Německa
Autor(ka) práce: Škripková, Monika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Müller, Štěpán
Oponenti práce: Dvořák, Antonín
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je v první řadě podat ucelený pohled na energetickou politiku Německa s ohledem na vývoj v minulosti, který výrazně ovlivnil její současnou podobu, a výhledem do budoucna, přičemž se zohlední jak ekonomické, tak i politické aspekty. Druhá kapitola je věnována energetické revoluci Německa, datované od výbuchu jaderné elektrárny ve Fukušimě, a změnám, které tato revoluce přinesla, zejména v oblasti razantního energetického přechodu na obnovitelné zdroje. Třetí kapitola se soustřeďuje na dopad tohoto přechodu na německé obyvatelstvo, jednak z pohledu domácností, a jednak z pohledu výrobců, a zároveň zjišťuje, zda tento přechod na obnovitelné zdroje energie může představovat perspektivu pro vybrané země.
Klíčová slova: Energetická revoluce; Německo; Energiewende; Obnovitelné zdroje energie; Jaderná energie; Fosilní paliva
Název práce: Analysis of the energy revolution in Germany
Autor(ka) práce: Škripková, Monika
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Müller, Štěpán
Oponenti práce: Dvořák, Antonín
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this bachelor thesis is to provide a comprehensive view of Germany's energy policy considering development in the past, which greatly influenced its present form, and with a view of the future, taking into account the economic as well as political aspects. The second capture deals with the energy revolution in Germany, dated by the explosion in Fukushima nuclear plant, and the changes which this revolution has brought, especially in the field of the fierce energy transition to renewables. The third chapter focuses on the impact of this transition on the German population, from the point of view of households and also from the point of view of producers, and likewise detects whether the transition to renewable energy sources may constitute the perspective for selected countries.
Klíčová slova: Renewable energy sources; Fossil fuels; Nuclear energy; Energy revolution; Energiewende; Germany

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 8. 2014
Datum podání práce: 15. 5. 2015
Datum obhajoby: 28. 5. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/48952/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: