Sledování a hodnocení místního ekonomického rozvoje se zřetelem na využití lokálního multiplikátoru

Název práce: Sledování a hodnocení místního ekonomického rozvoje se zřetelem na využití lokálního multiplikátoru
Autor(ka) práce: Silovská, Hana
Typ práce: Disertační práce
Vedoucí práce: Macháček, Jaroslav
Oponenti práce: Hadrabová, Alena; Cudlínová, Eva; Cudlínová, Eva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce se zabývá sledováním a hodnocením problematiky místního ekonomického rozvoje se zřetelem na relativně novou metodiku lokálního multiplikátoru. Hlavním cílem práce je zhodnotit aplikační možnosti vybraných nástrojů k analýze místního rozvoje, ověřit účelnost metodiky lokálního multiplikátoru LM 3 a následně diskutovat možnosti jejího využití v praxi. Teoretická část je tvořena dvěma důležitými tématy -- teorií místního eko-nomického rozvoje a teorií a praxí multiplikátoru. Diskutován je samotný pojem "místní ekonomický rozvoj", jeho zakotvení v teoriích regionálního rozvoje i koncepční činnosti v České republice. Představeny jsou dále vybrané regionální multiplikační modely, které jsou využívány v České republice i v zahraničí. Hlavní pozornost je věnována metodě lokálního multiplikátoru. Tento indikátor síly místní ekonomiky je testován v terénu v rámci dvou případových studií. Poté je kriticky zhodnocen a v závěru jsou diskutovány možnosti jeho širšího využití ve strategickém regionálním plánování a fungování místních komunit. Přínos práce se nachází v rovině metodologické i praktické.
Klíčová slova: multiplikace; lokální multiplikátor; výzkumná metoda; hodnocení ekonomických dopadů; místní rozvoj
Název práce: Observation and assessment of local economic development with regards to the application of local multiplier
Autor(ka) práce: Silovská, Hana
Typ práce: Dissertation thesis
Vedoucí práce: Macháček, Jaroslav
Oponenti práce: Hadrabová, Alena; Cudlínová, Eva; Cudlínová, Eva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis deals with the observation and evaluation of the issues of local economic de-velopment with focus on relatively new method of local multiplier. The main objective of this thesis is to evaluate the application possibilities of selected tools for the local economic development's analysis, to verify the effectiveness of local multiplier LM 3 methodology and to discuss the possibilities of its practical use. The theoretical part consists of two key topics -- theory of local economic development and theory and practice of multiplier. The term "local economic development" is being discussed as well as its embeddedness in the conceptual activities in the Czech Republic. Selected regional multiplier models that are used in the Czech Republic and abroad, are introduced. Main focus is paid to the method of local multiplier. This indicator of local economies' power is verified within field research in two case studies. Then, it is critically evaluated and in the conclusion part its possibilities for broader use in strategic regional planning and community lives are discussed. The contribution of this thesis can be found at both the methodological and practical level.
Klíčová slova: local development; multiplier; local multiplier; research method; economic impact assessment

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Regionalistika - veřejná správa
Typ studijního programu: Doktorský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ph.D.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra regionálních studií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 12. 2013
Datum podání práce: 15. 1. 2015
Datum obhajoby: 28. 5. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/52316/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: