Postavení Tuniska na mezinárodním trhu cestovního ruchu

Název práce: Postavenie Tuniska na medzinárodnom trhu cestovného ruchu
Autor(ka) práce: Havelková, Jana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Abrhám, Josef
Oponenti práce: Brůžková, Pavla
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá destináciou cestovného ruchu, krajinou Severnej Afriky- Tuniskom, jej cieľom je charakterizovať Tunisko ako destináciu cestovného ruchu na základe historického vývoja a vplyvu islamskej kultúry, vymedziť súčasné postavenie krajiny na poli cestovného ruchu na základe dostupných štatistických údajov a uviesť predpoklady a možné riziká pre rozvoj cestovného ruchu v budúcnosti. V práci je uvedená história krajiny, jej postupné premeny do súčasného stavu, dôraz je kladený na obdobie francúzskeho protektorátu a obdobie revolúcie v roku 2011, ktoré krajinu najviac ovplyvnili. Ďalej je v práci uvedený vplyv väčšinového náboženstva islam na cestovný ruch, na obyvateľov a pracovníkov v cestovnom ruchu. V praktickej časti sú spracované výsledky dotazníkového šetrenia, v ktorom bolo zisťované, ako je Tunisko vnímané verejnosťou. V práci sú potom uvedené štatistické údaje, výkony odvetvia cestovného ruchu, úlohy a poslanie riadiacich orgánov odvetvia, SWOT analýza krajiny ako destinácie cestovného ruchu a záver je venovaný zoskupeniu a zhrnutiu všetkých dostupných informácií a načrtnutiu stavu cestovného ruchu v Tunisku v budúcnosti.
Klíčová slova: Jazmínová revolúcia; Arabská jar; Tunisko; ONTT; cestovný ruch
Název práce: Postavení Tuniska na mezinárodním trhu cestovního ruchu
Autor(ka) práce: Havelková, Jana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Abrhám, Josef
Oponenti práce: Brůžková, Pavla
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá destinací cestovního ruchu, krajinou Severní Afriky- Tuniskem, její cílem je charakterizovat Tunisko jako destinaci cestovního ruchu na základě historického vývoje a vlivu islamské kultúry, vymezit současné postavení krajiny na poli cestovního ruchu na základě dostupných statistických údajů a uvést předpoklady a možné rizika pro rozvoj cestovního ruchu v budoucnosti. V práci je popsána historie krajiny, její postupné přeměny do současného stavu, důraz je kladen na období francouzského protektorátu a období revoluce v roce 2011, které krajinu nejvíce ovlivnily. Dále je uveden vliv většinového náboženství islam na cestovní ruch, na obyvatele a pracovníky v cestovním ruchu. V praktické části práce jsou spracovány výsledky dotazníkového šetření, ve kterém bylo zjišťováno, jak je Tunisko vnímáno veřejností. V práci jsou poté uvedeny statistické údaje, výkony odvětví cestovního ruchu, úlohy a poslání řídících orgánů odvětví, SWOT analýza krajiny jako destinace cestovního ruchu a závěr je věnován seskupení a shrnutí všech dostupných informací a nastínění stavu cestovního ruchu v Tunisku v budoucnosti.
Klíčová slova: Tunisko; cestovní ruch; Jasmínová revoluce; Arabské jaro; ONTT
Název práce: Position of Tunisia in the international tourism market
Autor(ka) práce: Havelková, Jana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Abrhám, Josef
Oponenti práce: Brůžková, Pavla
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis deals with tourist destination, North African country Tunisia and its aim is to characterize Tunisia as a tourist destination on the basis of historical development and influence of Islamic culture, define the current status of the country in the field of tourism on the basis of available statistical data, indicate possible risks for the development of tourism in the future. The paper says history of the country, its gradual transformation into the status quo, the focus is on the period of the French protectorate and the period of revolution in 2011, that influenced the country the most. Further the impact of the majority religion of Islam to tourism, the residents and workers in the tourism industry is listed in the thesis. Practical part of the paper is focused on analyzing results of a survey in which was examined how Tunisia is perceived by public as a tourism destination. The paper then provides statistics data, performance of the tourism sector, information about role and mission of the governing bodies of the industry, SWOT analysis of the country as tourist destination and the conclusion is dedicated to grouping and summarizing of all available information and listing possible development of the state of tourism in Tunisia in the future.
Klíčová slova: Arab spring; Jasmin revolution; ONTT; tourism; Tunisia

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra cestovního ruchu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 9. 2013
Datum podání práce: 15. 5. 2014
Datum obhajoby: 28. 1. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/44049/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: