Postoptimalizační změny v úlohách vícekriteriálního lineárního programování

Název práce: Postoptimalizační změny v úlohách vícekriteriálního lineárního programování
Autor(ka) práce: Hrabovská, Michaela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Sekničková, Jana
Oponenti práce: Kuncová, Martina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této práce je odvození postupů pro postoptimalizační analýzu ve vícekriteriálním lineárním programování (VLP). Na základě vzorců pro postoptimalizační analýzu jednokriteriální úlohy a postupů pro jednotlivé metody VLP jsou v teoretické části práce odvozeny vzorce pro určení intervalů stability pravých stran omezení a cenových koeficientů jednotlivých účelových funkcí pro vybrané metody VLP s informací apriori. Vybranými metodami jsou metoda maximalizace užitku, metoda minimalizace vzdálenosti s použitím lineární a Čebyševovy metrika a metoda minimální komponenty. V praktické části této práce jsou odvozené intervaly stability použity ve vzorovém příkladu a jsou testovány pomocí postoptimalizačních změn. V rámci testování je analyzována citlivost vybraných apriori metod vícekriteriálního lineárního programování na shodné postoptimalizační změny.
Klíčová slova: postoptimalizační změny; analýza citlivosti; metody s informací apriori; vícekriteriální lineární programování
Název práce: Postoptimal changes in multicriteria linear programming tasks
Autor(ka) práce: Hrabovská, Michaela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Sekničková, Jana
Oponenti práce: Kuncová, Martina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this work is to derive procedures for postoptimal analysis in multicriteria linear programming (MCLP). Based on the formulas for postoptimal analysis of monocriteria tasks and on the procedures for methods of MCLP there are derived formulas, in the theoretical part, for determination of the stability intervals of the right sides and for the price coefficients of individual objecitve functions for selected a priori methods MCLP. The selected a priori methods are utility function method, minimization distance from the ideal alternative using the linear and Chebyshev's metric and minimum component method. In the practical part of this work there are derived stability intervals used in an example and they are tested by using the postoptimal changes. In the testing there is analysed the sensitivity on identical postoptimal changes of selected a priori methods of multicriteria linear programming.
Klíčová slova: postoptimal changes; multicriteria linear programming; sensitivity analysis; a priori method

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Ekonometrie a operační výzkum
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 6. 12. 2013
Datum podání práce: 5. 1. 2015
Datum obhajoby: 28. 1. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/45798/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: