Ekonomická diplomacie Evropské unie ve vztazích s Čínskou lidovou republikou

Název práce: Ekonomická diplomacia Európskej únie vo vzťahoch s Čínskou ľudovou republikou
Autor(ka) práce: Mocková, Silvia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Rolenc, Jan Martin
Oponenti práce: Zemanová, Štěpánka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Ekonomická diplomacia má popri tradničnej diplomacii čím ďalej dôležitejšiu úlohu. Liberalizácia obchodu a prístup nových aktérov do svetovej ekonomiky ponúka nové príležitosti a taktiež výzvy pre tradičných zástupcov svetového obchodu. V kontexte týchto zmien sa snažia svoje vzťahy prispôsobovať taktiež EÚ a Čína. Ekonomický rast Číny za posledné desaťročie ponúka mnoho príležitostí, ale taktiež problémov, s ktorými je nutné sa vysporiadať. Primárnym cieľom bakalárskej práce je analyzovať vzťahy Európskej únie voči Číne z hľadiska ekonomickej diplomacie, ďalej identifikovať silné a slabé strány vzájomných vzťahov v náväznosti na ekonomickú diplomaciu. Sekundárnym cieľom práce, ktorý taktiež podporuje naplenenie hlavného cieľa, je charakterizovať EÚ ako aktéra ekonomickej diplomacie a zhodnotenie tredndov vývoja a hlavných tém ekonomickej diplomacie. Kľúčové sú druhá a tretia čast práce. Druhá časť analyzuje ekonomické vzťahy EÚ a Číny a tretia čast sa venuje ďalším dôležitým aspektom, ktoré majú vplyv na vzájomné vzťahy a ich budúcnosť.
Klíčová slova: globalizácia; Čína; EÚ; ekonomická diplomacia
Název práce: Ekonomická diplomacie Evropské unie ve vztazích s Čínskou lidovou republikou
Autor(ka) práce: Mocková, Silvia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Rolenc, Jan Martin
Oponenti práce: Zemanová, Štěpánka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Ekonomická diplomacie má vedle tradiční diplomacie čím dál důležitější úlohu. Liberalizace obchodu a přístup nových aktérů do světové ekonomiky nabízí nové příležitosti a také výzvy pro tradiční zástupce světového obchodu. V kontextu těchto změn se snaží svoje vztahy přizpůsobovat také EU a Čína. Ekonomický růst Číny za poslední desetiletí nabízí mnoho příležitostí, ale také problémů, se kterými je nutno se vypořádat. Primárním cílem bakalářské práce je analyzovat vztahy Evropské unie vůči Číně z hlediska ekonomické diplomacie, dále identifikovat silné a slabé strány vzájemných vztahů v návaznosti na ekonomickou diplomacii. Sekundárním cílem práce, který také podporuje naplnění cíle hlavního, je charakterizovat EU jako aktéra ekonomické diplomacie a zhodnocení trendů vývoje a hlavních témat ekonomické diplomacie. Klíčové jsou druhá a třetí část práce. Druhá část analyzuje ekonomické vztahy EU a Číny a třetí část se věnuje dalším důležitým aspektům, které mají vliv na vzájemné vztahy a jejich budoucnost.
Klíčová slova: globalizace; Čína; EU; ekonomická diplomacie
Název práce: Economic diplomacy of the European Union in relations with the People's Republic of China
Autor(ka) práce: Mocková, Silvia
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Rolenc, Jan Martin
Oponenti práce: Zemanová, Štěpánka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Economic diplomacy has an increasing role in the field that was previously left to traditional diplomacy. Liberalization of trade and access of the new actors to world economy offers new opportunities and also challenges for traditional representatives of the world trade. In the context of these changes, China and EU are also trying to improve their relations. Economic growth of China for the last decade has offered a lot of opportunities and problems which are other actors forced to face with. The primary goal of bachelor thesis is to analyse relations of the European Union with China with the aspect of economic diplomacy. The secondary goal, which supports also the primary, is to characterize EU as an actor of economic diplomacy and to evaluate trends of development and main topics of economic diplomacy. Key part is the second and third part of the work. The second part analyses economic relations of the EU and China and the third part is about important aspects which have influence on the mutual relations and their future.
Klíčová slova: globalisation; China; EU; economic diplomacy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 30. 1. 2014
Datum podání práce: 2. 1. 2015
Datum obhajoby: 27. 1. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/46243/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: