Rodinné podniky a jejich výkonnost

Název práce: Family Businesses and their performance
Autor(ka) práce: Hanuška, Martin
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Hnilica, Jiří
Oponenti práce: Sieber, Patrik
Jazyk práce: English
Abstrakt:
The main goals of this master's thesis are three-fold. Firstly, to map the definitions used to identify family firms. Secondly, to analyze academic institutions that focus on family business related topics. The third objective is to find out whether selected Czech family businesses outperform their non-family counterparts. The theoretical part is dedicated mostly to the history of family businesses as well as their definitions. The empirical part firstly analyzes more than 80 academic institutions around the world in order to compare their family business related activities which ultimately enables creating a ranking of Central and Eastern European universities and business schools based on the level of their family business focus. Secondly, this thesis includes an empirical performance comparison study on Czech family businesses conducted to prove that selected family businesses operating in the Czech milk processing industry outperform their non-family counterparts.
Klíčová slova: Performance comparison; Firm performance; Academic institutions; Family business definition; Family business
Název práce: Rodinné podniky a jejich výkonnost
Autor(ka) práce: Hanuška, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Hnilica, Jiří
Oponenti práce: Sieber, Patrik
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Tato práce si klade tři hlavní cíle. Prvním z nich je zmapovat definice rodinných podniků. Druhým cílem je zanalyzovat akademické instituce, které se zabývají problematikou rodinných podniků. Posledním cílem je zjistit, jestli vybrané české rodinné podniky se projevují vyšší výkonností než jejich konkurenti bez rodinného vlivu. Teoretická část práce je hlavě věnována historii rodinných podniků a jejich definicím. V empirické části je nejdříve zanalyzováno více jak 80 akademických institucí z celého světa a porovnána jejich aktivitu v oblasti rodinných podniků. Na základě těchto poznatků je následně vytvořen žebříček nejaktivnější univerzit zemích střední a východní Evropy. Druhý oddíl empirické části je věnována porovnání výkonnosti českých rodinných podniků působících v mlékárenském odvětví, aby bylo dokázáno, že jejich výkonnost převyšuje výkonnost firem, které nejsou v rukou rodinných příslušníků.
Klíčová slova: Akademické instituce; Porovnání výkonnosti; Výkonnost firmy; Definice rodinného podniku; Rodinný podnik

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/International Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra podnikové ekonomiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 9. 12. 2013
Datum podání práce: 5. 5. 2014
Datum obhajoby: 10. 9. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/46242/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: