Návrh efektivního systému zpoplatnění produkce komunálního odpadu ve městě Dobruška

Název práce: Návrh efektivního systému zpoplatnění produkce komunálního odpadu ve městě Dobruška
Autor(ka) práce: Hrnčířová, Eva
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Osersová, Marta
Oponenti práce: Malý, Vítězslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Mnoho obcí v České republice se v současnosti potýká s deficitním financováním svého odpadového hospodářství. Zákon obcím nabízí více možností zpoplatnění produkce komunálního odpadu občanů. I přesto však deficit přetrvává. Jeho příčinu lze najít v omezených zákonných způsobech zpoplatnění, často ale také v rozhodnutích obecních zastupitelstev. Cílem této práce je identifikovat příčiny deficitu a navrhnout nejefektivnější způsob zpoplatnění občanů za produkci odpadu, v rámci v současnosti se nabízejících zákonných možností v prostředí České republiky. Práce je zaměřena na empirickou analýzu vybraného města Dobruška. A to pomocí metody srovnání nákladů a výnosů systému zpoplatnění produkce komunálního odpadu v tomto městě a zhodnocení jak finančních, tak i dalších ovlivňujících faktorů. A následně jsou tyto konkrétní výsledky srovnány se situací obcí obdobné charakteristiky. Zkoumané město Dobruška, se řadí s počtem 6 989 obyvatel do kategorie obcí s 4 001 -- 10 000. Tato kategorie pokrývá 1 253 838 obyvatel České republiky. Tak jako většina obcí v České republice i toto město zavedlo zpoplatnění občanů za produkci k. odpadu poplatek dle zákona o místních poplatcích. Situace zkoumaného města je však specifická v přítomnosti skládky na území města. Ukazuje se, že tento faktor může hrát z hlediska odpadového hospodářství obcí zásadní vliv, a snížit význam výhod ostatních způsobů zpoplatnění občanů oproti místnímu poplatku. Systém fungující v současnosti ve městě Dobruška se zdá být pro město nejefektivnějším, avšak pro jiné obce bez skládky na svém území může zpoplatnění občanů obsahující motivaci ke třídění ušetřit obci vysoké výdaje na nakládání s netříděným komunálním odpadem a následně i snížit deficit.
Klíčová slova: odpadové hospodaření obcí; obecní financování; nákladově užitková analýza; zpoplatnění komunálního odpadu; odpady
Název práce: Proposal of effective charging system production of municipal waste in Dobruška
Autor(ka) práce: Hrnčířová, Eva
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Osersová, Marta
Oponenti práce: Malý, Vítězslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Many municipalities in the Czech Republic is currently facing a deficit financing of its waste management. The legislation provides municipalities more options pricing of municipal waste its Citizen. Despite this, deficit persists. Its cause can be found in the limited legislation options of pricing, but often alsi in the decisions of the municipal councils. The aim of this work is to identify the cause sof the deficit and suggest th most effective way of pricing Citizen for waste production, in the kontext of the present offering legislative possibilities in the Czech Republic. This work focuses on the empirici analysis of selected town, named Dobruška. It will be done with cost-benefit analysis of pricing production of municipal waste in this town and financial evaluation as well as other influencing factors. And then these spesific results will be compared with the situation of another municipalities with simile characteristics. The Dobruška town ranks with the number of citizenst 6 989 to the category municipalities with 4 001 -- 10 000 citizens. This category include 1 253 838 citizens of the Czech Republic. Like most municipalities in the Czech Republic, this town tax its citizens by act on local fees. The situation of the alalysis town is specifict in the presence of a landfill at the area of the town. This facto may play in municipal waste management major impact and reduce the importace of the benefits of the other methodst of charging citizens compared to local fees. The system currently operating in the Dobruška town seems to bet he most effective for this town, but for other municipalities without landfills on their area, motivation charge to recycling can save costs witch relatet with unsorted municipal waste and consequently reduce the deficit.
Klíčová slova: municipal waste management; municipal financing; cost-benefit analysis; municipal waste charging; waste

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 2. 2014
Datum podání práce: 23. 5. 2014
Datum obhajoby: 17. 9. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/47347/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: