Dřevostavba v pasivním standardu – řešení snižování emisí CO2 v bytovém sektoru?

Název práce: Dřevostavba v pasivním standardu – řešení snižování emisí CO2 v bytovém sektoru?
Autor(ka) práce: Mindoš, Marián
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Šíma, Josef
Oponenti práce: Dvořák, Antonín
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bytový sektor v Evropské unii zpracovává 40 % vyrobených energií a je tak zodpovědný za značné množství CO2 emitovaného v průběhu výroby energie. Pasivní domy, které potřebují na svůj provoz minimální množství energie, byly Evropským parlamentem zhodnoceny jako nejlepší nástroj snižování emisí oxidu uhličitého v bytovém sektoru. Pro dosažení cíle snížení lidského vlivu na změny klimatu musí od roku 2019 všechny novostavby v unii splňovat ještě přísnější standard než je pasivní, a to nulový. Pasivních domů je však na území Evropské unie zatím velice málo a nulových ještě méně. Investiční náklady na pořízení pasivního domu jsou vyšší než u klasického domu. Z tohoto důvodu je poptávka po pasivních domech uměle udržována pomocí státních dotací. Odhaduje se, že transformace stavebního trhu směrem k nové výstavbě pouze v pasivním standardu bude stát Evropskou unii ročně 50 - 120 bilionů eur nad rámec klasické výstavby. Cílem práce je vysvětlit a zhodnotit jaké faktory vedly k vývoji této technologie v sektoru bydlení; zanalyzovat environmentální, ekonomické přínosy a rizika pasivních domů a zjistit, zda dřevostavby v pasivním standardu nejsou lepším řešením na poli boje proti změnám klimatu.
Klíčová slova: státní zásahy; pasivní domy; dřevostavby; životní prostředí; emise CO2; dotace
Název práce: Timber wood house in passive standard - solution to carbon dioxide emission problem in housing sector?
Autor(ka) práce: Mindoš, Marián
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Šíma, Josef
Oponenti práce: Dvořák, Antonín
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Housing sector in European union consumes around 40% of primary energy and is responsible for huge amount of carbon dioxide emitted in process of producing energy. Passive houses as a new technology of housing does not need much energy during it 's functioning and hence European parliament decided for this technology as most suitable device to reduce carbon dioxide emissions in housing sector. In order to achieve this objective of reducing human influence on climate change, all new buildings to be build in member states after 2019 has to be in net-zero energy standard. Nevertheless there are not many passive houses in Europe and even less net-zero energy houses can be found there. Investment costs of passive houses are higher than investment costs of classical house. That is the reason why the demand for passive houses is artificially upkeeped thanks to government's subsidies. Transformation of construction market towards new building just in passive standard is estimated to cost European union yearly around 50 - 120 billion euro. Therefore the aim of thesis is to explain and evaluate factors which led to evolution of this passive house technology in housing sector; to analyze environmental, economical gains and losses of passive houses and to find out if timber wood house buildings in passive standard are better solution to climate change problem.
Klíčová slova: environment; carbon dioxide emissiions; government´s interventions; passive houses; timber wood houses; subsidies

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Ekonomika a správa životního prostředí
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra institucionální ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 23. 6. 2009
Datum podání práce: 23. 12. 2009
Datum obhajoby: 2. 2. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/21085/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: