Vyhlášení Slovenského státu (1939) - německý tlak, nebo touha po vlastním státě?

Název práce: Vyhlásenie Slovenského štátu (1939) – nemecký tlak, či túžba po vlastnom štáte?
Autor(ka) práce: Nemčík, Milan
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Szobi, Pavel
Oponenti práce: Chalupecký, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca sa zaoberá analýzou toho, čo viedlo k vyhláseniu Slovenského štátu v roku 1939, pričom sa sústreďuje na problémy, ktoré mali medzi sebou Česi a Slováci v prvej a druhej republike a ako tieto problémy ovplyvnili vznik samostatného slovenského štátu. Pomocou analýzy týchto problémov sa snaží poukázať na postupnú radikalizáciu slovenských predstaviteľov a ich stále narastajúcich požiadaviek. Práca sa taktiež zameriava na vnútropolitický vývoj a ten porovnáva s nacistickými plánmi na rozdelenie Československa. Cieľom práce nie je hĺbková analýza nacistického tlaku, ale poukázanie na to, ako slovenské separatistické myšlienky zapadli do nemeckého plánu. Práca sa sústredí aj na analýzu hospodárskeho vývoja na Slovensku po Mníchovskej dohode a rozoberá jeho vplyv na vznik Slovenského štátu.
Klíčová slova: Slovenský štát; druhá republika; Československo
Název práce: Vyhlášení Slovenského státu (1939) - německý tlak, nebo touha po vlastním státě?
Autor(ka) práce: Nemčík, Milan
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Szobi, Pavel
Oponenti práce: Chalupecký, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá analýzou toho, co vedlo k vyhlášení Slovenského státu v roce 1939, přičemž se soustřeďuje na problémy, které měly mezi sebou Češi a Slováci v první a druhé republice a jak tyto problémy ovlivnily vznik samostatného slovenského státu. Pomocí analýzy těchto problémů se snaží poukázat na postupnou radikalizaci slovenských představitelů a jejich stále narůstajících požadavků. Práce se také zaměřuje na vnitropolitický vývoj a ten porovnává s nacistickými plány na rozdělení Československa. Cílem práce není hloubková analýza nacistického tlaku, ale poukázání na to, jak slovenské separatistické myšlenky zapadly do německého plánu. Práce se soustředí i na analýzu hospodářského vývoje na Slovensku po Mnichovské dohodě a rozebírá jeho vliv na vznik Slovenského státu.
Klíčová slova: druhá republika; Slovenský stát; Československo
Název práce: Declaration of the Slovak State (1939) - German pressure, or desire for their own state?
Autor(ka) práce: Nemčík, Milan
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Szobi, Pavel
Oponenti práce: Chalupecký, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This diploma work is concerned with analysis of what led to the declaration of the Slovak state in 1939, focusing on the problems that had each other -- Czechs and Slovaks in the first and second republic and how these problems affected the creation of an independent Slovak state. By analyzing these problems diploma is trying to highlight the gradual radicalization of Slovak leaders and their increasing demands. The work also focuses on political development and compares with the Nazi plans for partition of Czechoslovakia. The goal of the work is not a depth analysis of Nazi pressure, but pointing out how the Slovak separatist ideas fit into the German plan. Work will also focus on the analysis of economic development in Slovakia after the Munich Agreement and discusses its impact on the foundation of the Slovak State.
Klíčová slova: Czechoslovakia; second republic; Slovak state

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářských dějin

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 11. 2010
Datum podání práce: 10. 6. 2011
Datum obhajoby: 19. 9. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/28987/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: