Veřejný deficit v USA v době vlády prezidenta Ronalda Reagana – problém spíše výdajové, či příjmové stránky rozpočtu?

Název práce: Veřejný deficit v USA v době vlády prezidenta Ronalda Reagana – problém spíše výdajové, či příjmové stránky rozpočtu?
Autor(ka) práce: Bureš, Vladimír
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Tajovský, Ladislav
Oponenti práce: Ráček, Martin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
V práci se zabývám otázkou deficitu a dluhu, který v USA v 80. letech vzrostl během úřadování prezidenta Ronalda Reagana. Konkrétně je klíčová otázka, zda důvod onoho deficitu a dluhu je třeba hledat spíše na příjmové, či výdajové straně rozpočtu. V práci analyzuji vývoj federálních příjmů a výdajů, včetně jednotlivých podsložek, v rozdělení do dvou Reaganových funkčních období. Charakterizuji pravděpodobné hlavní příčiny a okolnosti, které vedly ke změnám v průběhu jednotlivých sledovaných rozpočtových položek. Výsledky z obou funkčních období jsou porovnány a i s pomocí analýzy statistických výstupů jsou vyvozeny závěry, že zatímco v prvním období deficit rostl z velké části kvůli poklesu příjmů a růstu mandatorních výdajů, ve druhém období se naopak deficit postupně snižoval především díky rychlému růstu federálních příjmů. Z celkového pohledu na obě funkční období se v konstantních dolarech, v historickém porovnání i s ohledem na Reaganovy cíle jeví jako více problematická spíše strana výdajů, což je také v souladu s názory mnoha ekonomů.
Klíčová slova: federální výdaje; výdaje na obranu; federální příjmy; Ronald Reagan; dluh; deficit
Název práce: The deficit and debt in the United States during the presidency of Ronald Reagan - more likely problem of federal revenues, or federal outlays?
Autor(ka) práce: Bureš, Vladimír
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Tajovský, Ladislav
Oponenti práce: Ráček, Martin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
In this work I focus on the issue of increased federal deficit and debt during the presidency of Ronald Reagan in the 1980's in the United States of America. The aim of this work is to try to recognize whether the main sources of increased deficit can be found among the federal revenues or among the federal outlays. In this work I analyze the course and progress of both sides of the budget and its subfolders in both terms of Reagan's presidency. I characterize main possible causes and circumstances, which led to changes in progress of key parts of the budget. The results of both terms are compared with each other and the conclusions are based on statistical releases. It shows that the deficit increased a lot in the first term, while declined in the second term. The most problematic parts of the budget in the first term were found more likely among federal receipts, which declined in comparison with the situation prior to Reagan's first term, and also mandatory spending, which grew rapidly. In the second term federal receipts grew much faster than outlays. From an overall perspective on both Reagan terms together in the expression in constant dollars, in historical comparison and taking into account Reagan's budget goals, the most problematic were more likely federal outlays.
Klíčová slova: debt; military spending; federal outlays; federal revenues; deficit; Ronald Reagan

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářských dějin

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 4. 2012
Datum podání práce: 10. 12. 2012
Datum obhajoby: 14. 2. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/37528/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: