Zhodnocení změn v kapitálu bank vyplývajících z CRD IV a analýza dopadů na bankovní systém

Název práce: Zhodnotenie zmien v kapitále bánk vyplývajúcich z CRD IV a analýza dopadov na bankový systém
Autor(ka) práce: Polakovič, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dvořák, Petr
Oponenti práce: Matejašák, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Dopad finančnej krízy na kapitálový trh bol tvrdý a následkom bolo, že mnoho veľkých bánk bolo silno postihnutých a utrpelo vážne straty. V snahe zabrániť podobným scenárom, EÚ spoločne s Bazilejským výborom pre bankový dohľad predstavila rámec opatrení BASEL III, ktorého úlohou je priniesť prísnejšiu a efektívnejšiu reguláciu finančných inštitúcií. Z tohto rámca priamo vychádza smernica "Capital Requiremetnts Directive IV", ktorej hlavným účelom je prostredníctvom sprísnenia požiadaviek na kapitál zabrániť v budúcnosti predovšetkým úpadkom systémovo významných finančných inštitúcií a ďalším stratám spôsobeným ich pádom. Smernica pozostáva z dvoch častí, ktoré je vždy potrebné interpretovať spolu, samotnej smernice o kapitálových požiadavkách (CRD) a nariadenia o kapitálových požiadavkách (Capital Requirements Regulation -- CRR). Hlavným účelom tejto smernice je upraviť definíciu a objem povinne držaného vysoko kvalitného kapitálu do budúcna tak, aby banky boli schopné lepšie ustáť vzniknuté straty, a tak stabilizovať systém.
Klíčová slova: kapitálové požiadavky; regulácia; crd; kapitálová primeranosť; kapitál
Název práce: Zhodnocení změn v kapitálu bank vyplývajících z CRD IV a analýza dopadů na bankovní systém
Autor(ka) práce: Polakovič, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dvořák, Petr
Oponenti práce: Matejašák, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Dopad finanční krize na kapitálový trh byl tvrdý a následkem bylo, že mnoho velkých bank bylo silně postižených a utrpělo vážné ztráty. Ve snaze zabránit podobným scénářům EU společně s Basilejským výborem pro bankovní dohled představila rámec opatření BASEL III, jehož úkolem je přinést přísnější a účinnější regulaci finančních institucí. Z tohoto rámce přímo vychází směrnice " Capital Requiremetnts Directive IV " , jejímž hlavním účelem je prostřednictvím zpřísnění požadavků na kapitál zabránit v budoucnu především úpadku systémově významných finančních institucí a ostatním ztrátám způsobeným jejich pádem. Směrnice se skládá ze dvou částí, které je vždy třeba interpretovat dohromady, samotné směrnice o kapitálových požadavcích (CRD ) a nařízení o kapitálových požadavcích ( Capital Requirements Regulation - CRR ). Hlavním účelem této směrnice je upravit definici a objem povinně drženého kvalitního kapitálu do budoucna tak, aby banky byly schopny lépe ustát vzniklé ztráty, a tak stabilizovat systém .
Klíčová slova: regulace; kapitálové požadavky; kapitál; crd; kapitálová priměřenost
Název práce: Changes in the banks` capital under CRD IV and analysis of its impact on banking system
Autor(ka) práce: Polakovič, Martin
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Dvořák, Petr
Oponenti práce: Matejašák, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Impact of the financial crisis on the capital market has been hard and as a result many large banks were heavily affected and suffered severe losses. In order to avoid a similar scenario the EU together with the Basel Committee on Banking Supervision introduced a BASEL III framework. Its purpose is to introduce stricter and more effective regulation of financial institutions. Capital Requiremetnts Directive IV is directly based on this framework and its objevtive is primarily to prevent future failure of a systemically important financial institutions and other losses caused their fall by tightening capital requirements. Directive consists of two parts , which should always be presented together, the Capital Requirements Directive ( CRD ) and of the CRD ( Capital Requirements Regulation - CRD ). The Directive modifying the definition and volume of high-quality capital so that banks were better able to withstand the incurred losses and thus stabilize the system .
Klíčová slova: capital requirements; capital adequacy; capital; crd; regulation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 15. 10. 2013
Datum podání práce: 31. 12. 2013
Datum obhajoby: 17. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/44868/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: