Strategická analýza a finanční zhodnocení ropného sektoru a společností skupiny Big Oil (Chevron Corporation, Exxon Mobil Corp., Royal Dutch Shell, Total S.A., Biritsh Petroleum, ConocoPhillips Co.)

Název práce: Strategická analýza a finančné zhodnotenie ropného sektoru a spoločností skupiny Big Oil (Chevron Corporation, Exxon Mobil Corp., Royal Dutch Shell, Total S.A., Biritsh Petroleum, ConocoPhillips Co.)
Autor(ka) práce: Belák, Lukáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Mikovcová, Hana
Oponenti práce: Krause, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom práce je popísať a analyzovať spoločnosti skupiny Big Oil a identifikovať faktory ovplyvňujúce ropný trh a cenu ropy. V teoretickej časti popisujem základné poznatky z oblasti strategického riadenia a strategickej analýzy. Ďalej sa zaoberám mapou konkurenčných skupín, Herfindahl-Hirschmanovým indexom a ţivotným cyklom odvetvia. Popisujem základné poznatky z oblasti ropného sektora a charakterizujem jednotlivé spoločnosti vybranej skupiny. V praktickej časti som na základe získaných poznatkov zostavil mapu konkurenčných skupín a vypočítal Herfindahl-Hirschmanov index. V závere práce sa venujem identifikácií faktorov pôsobiacich na trh a cenu ropy. Záver práce zhrňuje moje výsledky a odpovede na stanovené hypotézy.
Klíčová slova: mapa konkurenčných skupín; Herfindahl Hirschman index; Big Oil; ropný sektor; strategická analýza
Název práce: Strategická analýza a finanční zhodnocení ropného sektoru a společností skupiny Big Oil (Chevron Corporation, Exxon Mobil Corp., Royal Dutch Shell, Total S.A., Biritsh Petroleum, ConocoPhillips Co.)
Autor(ka) práce: Belák, Lukáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Mikovcová, Hana
Oponenti práce: Krause, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem práce je popsat a analyzovat společnosti skupiny Big Oil a identifikovat faktory ovlivňující ropný trh a cenu ropy. V teoretické části popisuji základní poznatky z oblasti strategického řízení a strategické analýzy. Dále se zabývám mapou konkurenčních skupin, Herfindahl-Hirschmanovým indexem a životním cyklem odvětví. Popisuji základní poznatky z oblasti ropného sektoru a charakterizuji jednotlivé společnosti vybrané skupiny. V praktické části jsem na základě získaných poznatků sestavil mapu konkurenčních skupin a vypočítal Herfindahl-Hirschmanův index. V závěru práce se věnuji identifikaci faktorů působících na trh a cenu ropy. Závěr práce shrnuje mé výsledky a odpovědi na stanovené hypotézy.
Klíčová slova: mapa konkurenčních skupin; ropný sektor; Herfindahl Hirschman index; Big Oil; strategická analýza
Název práce: Strategic analysis and financial evaluation of the oil sector and companies of Big Oil (Chevron Corp., ExxonMobil Corp., Royal Dutch Shell plc., Total SA, BP plc., ConocoPhillips Co.)
Autor(ka) práce: Belák, Lukáš
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Mikovcová, Hana
Oponenti práce: Krause, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this work is to describe and analyse companies of Big Oil and to identify factors affecting the oil market and oil price. The theoretical part describes the basic knowledge of strategic management and strategic analysis. Terms such as competition mapping, the Herfindahl-Hirschman Index and the industry life cycle are mentioned. In the next part I am describing the basic knowledge of the oil sector and characterizing individual companies of the selected group. In the practical part, based on acquired knowledge, a competition map is compiled and the Herfindahl-Hirschman Index calculated. In the end of thesis I focus on identifying factors affecting the oil market and the price of oil. The conclusion summarizes my results and evaluates predefined hypotheses.
Klíčová slova: competition mapping; Herfindahl Hirschman Index; oil sector; strategic analysis; Big Oil

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra podnikové ekonomiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 1. 2014
Datum podání práce: 15. 5. 2014
Datum obhajoby: 23. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/46204/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: