Modely pro uspořádání hodnocených jednotek v analýze obalu dat

Název práce: Modely pre usporiadanie hodnotených jednotiek v analýze obalu dát
Autor(ka) práce: Pieter, Michal
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jablonský, Josef
Oponenti práce: Sekničková, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Základné modely analýzy obalu dát (DEA) slúžia na určenie mier efektívnosti jednotlivých jednotiek skúmaného súboru a na jeho roztriedenie na jednotky efektívne a neefektívne. Ich špecifické vlastnosti ale neumožňujú zoradenie všetkých hodnotených jednotiek. V priebehu rokov bolo v odbornej literatúre predstavených viacero modifikácií, rozšírení a alternatív k základným modelom, ktoré si kladú za cieľ tento nedostatok odstrániť. Táto práca sa venuje predstaveniu základných konceptov a metód DEA a opisu niekoľkých z týchto modifikácií. Tieto sú predstavené najprv po technickej stránke a následne sú ilustrované na príklade vybraných bánk pôsobiacich na českom trhu. Nakoniec je analyzovaná podobnosť zoradenia tohoto súboru na ich základe a vhodnosť ich použitia v závislosti na požiadavkách používateľa.
Klíčová slova: metódy; DEA; hodnotenie; analýza obalu dát; zoradenie; modely; jednotky
Název práce: Modely pro uspořádání hodnocených jednotek v analýze obalu dat
Autor(ka) práce: Pieter, Michal
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jablonský, Josef
Oponenti práce: Sekničková, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Základní modely analýzy obalu dat (DEA) slouží na určení měr efektivnosti jednotlivých jednotek zkoumaného souboru a na jeho roztřídění na jednotky efektivní a neefektivní. Jejich specifické vlastnosti ale neumožňují seřazení veškerých hodnocených jednotek. V průběhu let bylo v odborné literatuře představeno vícero modifikací, rozšíření a alternativ k základním modelům, které si kladou za cíl tenhle nedostatek odstranit. Tahle práce se věnuje představení základních konceptů a metod DEA a opisu několika z těchto modifikací. Tyto jsou představeny nejdříve po technické stránce, načež jsou ilustrovány na příkladu vybraných bank působících na českém trhu. Nakonec je analyzována podobnost seřazení tohohle souboru na jejich základě a vhodnost jejich použití v závislosti na požadavcích uživatele.
Klíčová slova: modely; hodnocení; analýza obalu dat; jednotky; DEA; seřazení; metody
Název práce: Models for ranking decision making units in data envelopment analysis
Autor(ka) práce: Pieter, Michal
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Jablonský, Josef
Oponenti práce: Sekničková, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Basic models of data envelopment analysis (DEA) are used to determine efficiencies of decision making units (DMUs) in a given set and for distinguishing between efficient and inefficient DMUs. Their attributes though do not provide for ranking of those same units. Through the years, there have been proposed many modifications, extensions and alternatives to these basic models in the literature, that make it their goal to rectify this shortcoming. This thesis sets out to first introduce basic concepts and models of DEA and subsequently describe some of these modifications. They are both described technically and then practically illustrated via numerical example of banks operating in the Czech market. Finally, thusly generated rankings are examined to determine the similarities of compared models, as well as how suitable each of them is depending on the needs of the user.
Klíčová slova: methods; models; evaluation; ranking; units; DEA; data envelopment analysis

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Statistika a ekonometrie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 11. 2. 2014
Datum podání práce: 30. 5. 2014
Datum obhajoby: 24. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/46355/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: